UMiD: Završen XI modul “Komunikacije i odnosi s javnostima”

UMiD obuka traje godinu dana, a učesnici obuke, omladinski lideri i liderice, tokom njenog trajanja aktivno učestvuju u realizaciji građanskih inicijativa u svojim lokalnim zajednicama. UMiD se provodi već 15 godina, a u toku je obuka za 16. generaciju. Do sada je kroz ovu obuku prošlo više od 300 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Modul je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA na Ilidži, od 12. do 14. novembra 2020. godine.
Trener ovog modula bio je Aldin Alić, voditelj Odjela za odnose s javnostima u Institutu za razvoj mladih KULT.


Obzirom da mi je obrađivana tema na ovom modulu od ranije bliska, pristupio sam mu sa visokim očekivanjem i nadom da ću naučiti nešto novo što bi mi u budućnosti bilo od koristi. Zaista mogu reći da se nisam razočarao širokim dijapazonom sadržaja koji smo kako teoretski, tako i praktično preradili u ova tri dana. Vjerujem da mi je uporedo sticanja novih znanja naučeno na modulu omogućilo i da iskristališem postojeća. Iznimno se radujem prvoj prilici da sve to prenesem u praksu, ističe Adnan Karamujić, polaznik obuke.

Mladi su zajedno sa trenerom, razgovarali o medijskoj pismenosti, poslovnim komunikacijama, javnom nastupu, a imali su priliku i primijeniti naučeno.

Prvi dan obuke, u 18.00 sati organizovana je online debata mladih kandidata/kinja za Općinsko vijeće Ilidža.

U debati su učestvovali:

Dženeta Duraković (Platforma za progres)

Ammar Uzunović (SDP)

Edin Hadžihasanović (DF)

Haris Topalović (NiP) (bivši polaznik #UMiD i #UMiDp)

Adnan Avdić (Naša stranka) (polaznik #UMiDp)

Amel Pintol (SDA)

Ostale političke stranke su pozvane, ali nisu delegirale svoje predstavnike/ce.

Polaznici su imali priliku postavljati pitanja kandidatima i analizirati njihove javne nastupe te drugi dan obuke razgovarati sa trenerom o prednostima i manama tih nastupa.


Čovjek je zaista srećan kada nešto može da nadmaši njegova očekivanja. Više znanja zahtijeva i dodatno usavršavnje i nadogradnju. Iako sam kroz neformalano obrazovanje imala prilku dosta toga da naučim, upravo ovakva neformalna edukacija pružila mi je priliku da proširim svoje vidike i naučim još dosta toga. Svi dosadašnji moduli ispunili su moja očekivanja. Mogu reći da je KULT kao organizacija na visini svog zadatka, sadržaj je mnogo zanimljiv, vidi se jedan kvalitet u organizaciji te se radujem da sam dio UMiD16 generacije, dodala je polaznica Nataša Gavur.

Drugi dan obuke, polaznici su imali priliku davati izjave za portal Fokus.ba, što im je predstavljalo priliku da odmah primijene naučeno i unaprijede svoj javni nastup. 
Video sa portala Fokus.ba možete pogledati na slijedećem linku:
Pitali smo mlade koji su najveći problemi u BiH, ponudili su i rješenja

UMiD 16 provodi se u okviru inicijative “Dijalogom za zajedničku budućnost” uz podršku Ambasade Nizozemske u Bosni i Hercegovini.