UG “Za Doljanku” dobilo i petu pravnu bitku: Kantonalni sud poništio Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je kompanija Eko vat d.o.o. Jablanica, investitor male hidroelektrane “Zlate”, oslobođena obaveze ishodovanja nove okolinske dozvole, odnosno izrade nove studije i novog uključivanja zainteresovane javnosti.

Prethodno je Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2021. godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola za mHE “Zlate”. Presuda je nalagala i provođenje ponovnog postupka, što podrazumjeva i pribavljanje nove Studije uticaja na okoliš kao i provođenje javne rasprave, međutim FMOIT je tada oslobodio kompaniju Eko Vat d.o.o pribavljanja nove okolinske dozvole.

Podsjetimo, Udruženje je zatim predalo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. i krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

“Ovo je još jedna u nizu presuda i odluka koje potvrđuju da su argumenti na strani aktivista i aktivistica okupljenih oko Udruženje “Za Doljanku” Jablanica, koje je podnijelo najviše krivičnih prijava protiv vladinih zvaničnika na različitim nivoima u BiH.

Pozivamo FERK (Regulatorna komisija za energiju u FBiH) da konačno reaguje i firmi u vlasništvu Mirze Teletovića oduzme dozvolu za rad ovog štetnog elektroenergetskog objekta”, navode ekološki aktivisti.

(AbrašMEDIA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Aktivizam mi je spasio život

Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe. Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović […]

Projekat “Hollywood u svakom selu”

 Projekcijom filma okončan je projekat “Hollywood u svakom selu” podržan od Fondacije tuzlanske zajednice. U okviru projekta “Borba protiv pandemije Covid 19 kroz filantropiju i solidarnost” Udruženje mladih “Baum” pripremilo je i uz podršku Fondacije uspješno reliziralo online kampanju prikupljanja novca na platformi doniraj.ba. Projekat “Hollywood u svakom selu” bio je prilika da se filmska umjetnost približi[…]