UG “Za Doljanku” dobilo i petu pravnu bitku: Kantonalni sud poništio Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je kompanija Eko vat d.o.o. Jablanica, investitor male hidroelektrane “Zlate”, oslobođena obaveze ishodovanja nove okolinske dozvole, odnosno izrade nove studije i novog uključivanja zainteresovane javnosti.

Prethodno je Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2021. godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola za mHE “Zlate”. Presuda je nalagala i provođenje ponovnog postupka, što podrazumjeva i pribavljanje nove Studije uticaja na okoliš kao i provođenje javne rasprave, međutim FMOIT je tada oslobodio kompaniju Eko Vat d.o.o pribavljanja nove okolinske dozvole.

Podsjetimo, Udruženje je zatim predalo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. i krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

“Ovo je još jedna u nizu presuda i odluka koje potvrđuju da su argumenti na strani aktivista i aktivistica okupljenih oko Udruženje “Za Doljanku” Jablanica, koje je podnijelo najviše krivičnih prijava protiv vladinih zvaničnika na različitim nivoima u BiH.

Pozivamo FERK (Regulatorna komisija za energiju u FBiH) da konačno reaguje i firmi u vlasništvu Mirze Teletovića oduzme dozvolu za rad ovog štetnog elektroenergetskog objekta”, navode ekološki aktivisti.

(AbrašMEDIA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog / Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA)

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA) Mreža za izgradnju mira poziva zainteresovane lokalne resursne organizacije (LRO) sa područja Bihaća da učestvuju na prezentaciji i saznaju više o mogućnostima finansiranja koje su dostupne putem USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/AA). Prezentacija će se održati 16. decembra 2022. godine […]

Svi na skijanje – besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela!

Ovom kampanjom kao zajedničkom inicijativom NLB Banke, KJP ”ZOI'84” OCS i Mastercard-a, a u saradnji sa SOS Dječjim selima u BiH planiramo omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela I ove zimske sezone NLB Banka Sarajevo je u suradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica pripremila pogodnosti za sve skijaše korisnike NLB Mastercard® kartica, ali i posebne pogodnosti[…]