Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana, a od početka godine 1.677.200,53 KM. Kada uporedimo podatke sa utrošenim sredstvima u prva tri mjeseca 2023. godine kada je donirano 1.380.086,49 KM vidimo da je došlo do povećanja od 22 %.

Slična situacija je i kada su u pitanju zahtjevi, gdje je također došlo do povećanja, te smo u prva tri mjeseca 2023. godine zaprimili i obradili 282 zahtjeva, a u 2024. godini 408 zahtjeva. U postotcima, došlo je do povećanja od 45 %.

Moramo istaći da su ovi podaci vrlo zabrinjavajući i da se bojimo da uprkos našem konstantnom trudu i zalaganju nećemo biti u mogućnosti odgovoriti na tolike zahtjeve u narednom periodu.

Kada govorimo o oboljenjima situacija je slična kao i proteklih godina. Za pomoć nam se najčešće obraćaju onkološki pacijenti, ljudi sa mnogobrojnim tjelesnim deformitetima, djeca s poteškoćama u razvoju, sa akcentom na autizam i epilepsiju. Pomagali smo i građanima kojima su bile neophodne operacije očiju, srca, kao i ljudima sa slušnim problemima. Također smo imali mnogo zahtjeva za rehabilitacijama nakon nesretnih slučajeva ili posljedica bolesti.

Sva spomenuta sredstva donirana su u najvećoj mjeri od naših građana u domovini i dijaspori. Međutim, dio sredstava prikupili smo organizujući sportske humanitarne manifestacije, aukcije dresova koje su nam poklanjali uspješni bh. sportisti, a donatori su bile i mnogobrojne domaće kompanije.

Podsjećamo, sredstva za liječenja inače prikupljamo putem javnih apela, kao i trajnog Fonda za liječenja koji smo osnovali kako bismo bili u mogućnosti pomoći i onima za koje iz objektivnih razloga ne možemo pokretati apele, jer bismo u tom slučaju apele za liječenje imali svakodnevno. Fond se može podržati pozivom na broj 17021 kojim se doniraju 2 KM, kao i donacijama putem naše web platforme www.pomoziba.org ili standardnih žiro računa.