U Tuzli otvorena prva „Merhametova“ pekara, proizvodit će hljeb za 2.400 korisnika kuhinje „Imaret“

TUZLA, 24. februar – Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhameta“ danas je u Tuzli otvorilo svoju prvu pekaru, u okviru svoje Narodne kuhinje „Imaret“, a koja djeluje pod okriljem Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

U izgradnju „Merhametove“ pekare ukupno je investirano oko 120.000 KM. Od tog iznosa, 91.475 KM obezbijedila „Merhametova“ partnerska organizacija „LDS Charities“, dok je Grad Tuzla, kao partner projekta, izdvojio 30.000 KM. 

„Merhametova“ Narodna kuhinja u Tuzli je najveća kuhinja u BiH i ona svakodnevno hrani oko 2.400 socijalno ugroženih porodica. Hljeb koji će se proizvoditi u „Merhametovoj“ pekari bit će namijenjen upravo njima.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac kazao je da je današnjim otvaranjem svoje pekare u Tuzli „Merhamet“ započeo sa realizacijom još jednog od svojih značajnih projekata.

– Nakon Tuzle, „Merhamet“ planira otvaranje pekara i u drugim gradovima širom BiH u kojima imamo svoje narodne kuhinje. Dragocjena iskustva iz Tuzle ćemo prenijeti i na druge naše regionalne odbore – kazao je Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, nije slučajno odabran ni tajming otvaranja „Merhametove“pekare u Tuzli jer je tim činom „Merhamet“ obilježio svoju 108. godišnjicu.

– S obzirom da je rad „Merhameta“ obnovljen 2. februara 1991. godine, a februar je mjesec „Merhameta“, svi naši regionalni odbori ovih dana na svoj način, raznim humanitarnim akcijama, obilježavaju jubilej „Merhameta“ – kazao je Vrbanjac.

Zahvalio se organizaciji „LDS Charities“ na ovoj vrijednoj donaciji, kao i Gradu Tuzla i gradonačelniku Jasminu Imamoviću na podršci ovom projektu, ali i kontinuiranoj pomoći Regionalnom odboru „Merhameta“ Tuzla.

Gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović  čestitao je „Merhametu“ na novom projektu.

– Politika u Gradu Tuzla je politika empatije. Volio bih da što više građana vidi koliko je lijepo uređen ovaj prostor u kojem je „Merhametova“ kuhinja. U Tuzli niko ne smije ostati gladan. U partnerstvu i saradnji sa „Merhametom“ ostvarili smo taj cilj da niko u Tuzli nije gladan. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa „Merhametom“ , s kojim će Grad Tuzla i dalje dobro sarađivati – kazao je Imamović.  

Predstavnik organizacije „LDS Charities“ Majk Gojmarec je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog saradnje s „Merhametom“.

– Sretan sam što danas vidimo plodove našeg zajedničkog rada. Veoma sam zadovoljan sa „Merhametom“ i Gradom Tuzla te gradonačelnikom Jasminom Imamovićem – kazao je Gojmarec. 

Direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla Mensura Husanović kazala je da je izgradnjom pekare tuzlanski „Merhamet“ zaokružio proces pripremanja obroka u Narodnoj kuhinji „Imaret“.

– To će, svakako, donijeti novi kvalitet našoj brizi o korisnicima, socijalno ugroženim građanima na području Grada Tuzle, ali i Tuzlanskog kantona. Pozivam donatore da podrže rad „Merhametove“ pekare, prije svega doniranjem brašna – poručila je Husanović.

merhamet.ba