U Mostaru se 2024. organizira tradicionalni festival japanske trešnje ‘Hanami’

Grad Mostar posjetili su predstavnici japanske NVO organizacije IPIL IPIL no KAI s kojom suradnja traje već više od 17 godina.

U izaslanstvu japanske organizacije bili su predsjednica Toshiko Ito, kao i stručnjak iz oblasti pejzažne arhitekture i uzgoja japanske trešnje Sakura, Sakai Suzuki.
Posjetom se želi dodatno unaprijediti i intenzivirati suradnja između organizacije i Grada Mostara. Dogovorena je organizacija tradicionalnog festivala Japanske trešnje “Hanami” koji će se održati u razdobolju veljača – ožujak 2024.

Organizacija festivala je planirana 2020. godine, ali je isti otkazan zbog pandemije koronavirusa.
Predstavnici japanske NVO organizacije IPIL IPIL no KAI zajedno s višim stručnim suradnikom za održavanje javnih zelenih površina Grada Mostara Bojanom Spasojevićem izvršili su pregled stabala japanske trešnje u parku „Zrinjevac“, a izvršena je i sadnja tri nova stabla japanske trešnje sorte Royal Burgundy, tri stabla će se uskoro posaditi i u Parku Sjeverni Logor.
Dogovorena je suradnja na daljnjem povećanju broja stabala japanske trešnje i na projektu formiranja tematskog parka sa japanskim trešnjama.
Nakon razgovora u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Mostara dr. Mario Kordićem predstavnici japanske NVO organizacije posjetili su izvorište rijeke Radobolje. U Centru za maslinarstvo na Buni, Sakai Suzuki je pregledao nove mlade sadnice japanskih trešanja koje će se u budućnosti saditi na širem gradskom području.

U Gradu Mostara sada imamo 11 kultivira japanske trešnje i oko 100 stabala, a uskoro se planira nova sadnja kultivira kao što su Amanogawa, Shirofugen i Fugenzo.

Izvor: obican.info