U dolini Neretve otkrivena školjka neobičnog izgleda: ‘Istražio sam i ovo uopće nije dobro’

Iz Ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metković objavili su lošu vijest. Njihov predsjednik Bariša Ilić je nekoliko dana boravio na terenu u dolini Neretve i jedan od tih dana pronašao je malenu školjku.

Nije mu palo na pamet da bi to što je pronašao mogla biti loša vijest – ponio ju je kući, znatiželjan da otkrije ko je bio njen stanovnik. Nikad prije, naime, nije vidio tako nešto.

Nažalost, kaže, ono što je saznao uopće nije dobro. Radi se o invazivnoj vrsti koja nosi ime Zebrasta dagnja ili Raznolika trokutnja Dreissena polymorpha. Školjka je to koja je autohtoni stanovnik Crnog mora i Kaspijskog jezera. Hrani se filtracijom vode, a smatra se da širi areol preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi, piše Jutarnji.

“Školjka je nađena u rijeci Neretvi, a koliko sam upoznat do sada je u Jadranskom slivu pronađeno samo nekoliko praznih ljuštura u Vranskom jezeru. Dakle ovo je prvi živi primjerak zabilježen na obali hrvatske. Rekao sam već da mi nije drago, ali evo život ide dalje, moramo pratiti stanje i po potrebi poduzeti mjere”, ističe Ilić i dodaje kako je nalaz prijavljen Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a školjku će pokloniti Prirodoslovnom muzeju grada Metkovića.

Izvor: radiosarajevo.ba