U Čeliću se uzgaja najpriznatija jagoda u Evropi: 50 posto mještana živi od njene proizvodnje

Općina Čelić najpoznatija je po uzgoju jagode. A čelićka jagoda najcjenjenija je u cijeloj Evropi. Ekipa O kanala posjetila je čelićke jagodare i uvjerila se u istinitost ovih tvrdnji.

Jagodarstvo u porodici Zejćirović tradicija je duga 40 godina. Prije petnaest godina uozbiljili su posao, od kojeg, kažu, dobro žive.

Plastenička proizvodnja jagode značajno je isplativija od uzgoja na otvorenom. Sve što proizvede Enver Zejćirović proda za tržište BiH po cijeni koja se sada kreće od 3,5 do 4 KM za kilogram.

“Malo jeste lošija cijena u odnosu na prošlu godinu u ovom istom periodu, a imali smo ove godine i velika poskupljenja i gnojiva i zaštita i svega ostalog, sve je otišlo. Ali eto mi se borimo, živimo i radimo”, priča Enver.

Jagodu uzgaja i Vehid Bešić na površini od osam dunuma. Veći dio je u zatvorenom prostoru. Uzgaja pet vrsta jagode od kojih jednu izdvaja kao najbolju.

“Ovo je najpriznatija jagoda u Evropi, Kleri. To je jagoda koju najviše kupci traže. Jedno vrijeme, dok smo imali izvoz za Njemačku i Rusiju, jedina je jagoda išla za izvoz ovaj Kleri”, kaže Vehid.

Na području općine Čelić prijavljeno je 480 proizvođača jagode, najviše u cijeloj BiH. Pod jagodom je 70 hektara zemljišta, od čega je 80 posto u plastenicima.

“U Čeliću priča kruži da se sve dešava poslije jagoda ili prije jagoda. Sve je zasađeno Čeliću, oko 50 posto stanovništva ove općine živi, reći ću, dobro živi od proizvodnje jagode”, ističe načelnik općine Čelić Admir Hrustanović.

Jagodarstvo je skup biznis i iziskuje velika ulaganja. Znajući to, Vlada TK kroz subvencije ulaže u ovu granu poljoprivrede.

U čast jagodi, najcjenjenijem voću u Čeliću, općina ove godine organizuje i dane jagodičastog voća koji će se održati od 20. do 22. maja. Učešće na ovoj manifestaciji uzet će izlagači iz cijele Evrope.

Izvor: akta.ba

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]