Neum: Potpisan sporazum za integralno upravljanje obalom

U Neumu je jučer potpisan Sporazum o suradnji za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona: Roadmap. Sporazum su potpisali premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg i župan DNŽ Nikola Dobroslavić.

Sporazum o suradnji ima za cilj pružanje smjernica za primjenu metodologije obalnog ugovora širenjem metodoloških postupaka vezanih uz participativne aktivnosti koje će se unaprijed poduzeti u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona.

Na samom početku nazočne je pozdravio načelnik općine Neum, Dragan Jurković, koji se kratko osvrnuo na važnost ovog projekta, kako za općinu Neum i njenu obalu, tako i za ostale potpisnike ovog Sporazuma. Načelnik Jurković je zahvalio svima na dolasku i suradnji, te poželio uspješan nastavak rada,te ugodan boravak dragim gostima u Neumu.

Na važnost projekta su se osvrnuli i premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg, te župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Opširnije o projektu i o prezentaciji istoga čuli smo od Svjetlane Stanić-Koštroman s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Melanije Milić, ravnateljice Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

neum sporazum

Obalni ugovor, koji je predstavljen projektom Interreg Med COASTING, integrirani je instrument upravljanja za očuvanje i upravljanje prirodnom baštinom, uzimajući u obzir razvoj održivih turističkih aktivnosti.

Ovaj Sporazum o suradnji rezultat je participativnog procesa razvijenog između lokalnih i regionalnih aktera obalnog područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kojega promovira Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, a koji je započeo u mjesecu ožujku 2022. u sklopu projekta COASTING PLUS.

COASTING PLUS je sufinanciran iz Programa Interreg Med 2014. -2021. i uključuje Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kao partnera.

Sporazum o suradnji naglašava ključne elemente za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, promičući učinkovitu koordinaciju između administratora s turističkim planovima, aktiviranjem strategija i zajedničkih politika održivog i odgovornog obalnog turizma, kroz integrirano višerazinsko upravljanje.

Pilot područje obuhvatit će donji tok sliva rijeke Neretve i obalne vode Neumskog zaljeva s ciljem promicanja održivog razvoja turizma primjenom načela ekosustavnog pristupa očuvanju i zaštiti mora.

Potpisnici ovog Sporazuma su redom: Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, predsjednik Nevenko Herceg, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, direktor Damir Mrđen, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, ministar Donko Jović, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, dekan Marin Ćorluka, Park Prirode Hutovo Blato, direktor Nikola Zovko, Općina Neum, načelnik Dragan Jurković, Grad Čapljina, gradonačelnik Smiljan Vidić.

Izvor: akta.ba

Related Posts

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023.

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023. (12.8.2022)  PDF dokument Javnog poziva  Obrazac za prijavu programa  Obrazac 1  Obrazac 2  Obrazac 3  Obrazac 4  Obrazac 5  Obrazac 5a  Obrazac 6  Obrazac 7  Obrazac 8  Obrazac 9 Izvor: trebinje.rs.ba

Omladinska banka Zavidovići – IV poziv za mlade 2022

Omladinska banka Zavidovići poziva mlade da pišu mikrobiznise od 05.08. do 05.09.2022. godine do 14 sati.  Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za[…]