U Bosanskoj Kostajnici 7 objekata urušeno i 135 oštećeno u zemljotresu krajem 2020.

Timovi za kategorizaciju pregledali su 1.490 objekata u Bosanskoj Kostajnici, od kojih je sedam urušeno u zemljotresu krajem decembra, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

“Sedam objekata je pretrpjelo šesti stepen oštećenja. Ova kategorija znači da su objekti urušeni u zemljotresu ili su oštećeni u tolikoj mjeri da je njihova sanacija nemoguća”, naveo je Pašić, koji je dodao da su ovo podaci zaključno sa 4. februarom.

On kaže da je 135 objekata kategorisano od trećeg do petog stepena oštećenja, što znači da će za njihovu obnovu biti potrebni projekti rekonstrukcije i sanacije, kojima će biti određeno da li će biti rušeni ili sanirani.

Pašić je naveo da je 106 objekata označeno drugim stepenom oštećenja, a 303 su dobila oznaku prvog stepena.

“Šestim stepenom se obilježavaju objekti koji su urušeni, značajno oštećeni objekti kategorišu se petim, četvrtim i trećim, dok se manje oštećeni označavaju prvi i drugim”, pojasnio je Pašić.

On kaže da su značajno oštećeni i objekti opštinske uprave, Radija Kostajnica, Srednjoškolskog centra, parohijski dom i zgrada magistrata u kojoj su bile smještene poslovnice Poreske uprave i Fond PIO Republike Srpske.

“Timovi za kategorizaciju na čijem su čelu inženjeri Republičke direkcije za obnovu i izgradnju pregledaće svaki objekat u Kostajnici i kada ovaj posao bude završen, krenućemo u procjenu štete”, rekao je Pašić.

klix.ba