Taksist koji me jutros vozio sjajan je primjer koliko su lažne vijesti o koronavirusu opasne

Hrpa mitova s kojima se u svijetu bore medicinski krizni stožeri zastupljena je i kod nas

Piše: Sanja Modrić za Telegram

Hrpa tih globalnih mitova, s kojima neravnopravnu bitku vode zdravstveni krizni stožeri, naširoko se pronose i kod nas. Na primjer da virus sprečava ili ubija hladna voda. Vruća voda. Sauna. Udisanje vrućeg zraka iz sušila za kosu. Ultravioletna lampa. Cjepivo protiv upale pluća. Češnjak. Antibiotici iako je općepoznato da oni djeluju samo na bakterije, a na viruse ne. Homeopatske tabletice. Koloidno srebro. Trave. Alkohol. Često seksualno općenje itd.

”Niste valjda zabrinuti”, rekao mi je jutros simpatični sredovječni vozač taksija vidjevši da vadim maramice i brišem ruke. ”Pa moramo biti oprezni koliko možemo”, kažem. ”Ma dajte, sad ću vam ja reći što trebate raditi i ništa ne brinite”, pedagoški se nasmijao prije nego što će sa mnom podijeliti sva bitna objašnjenja i savjete o korona virusu.

Moram, dakle, stalno piti vrući čaj ili vruću vodu, baš vruću, jer to uništava virus. Ako idem van, najbolje je ponijeti termosicu da mi je uvijek pri ruci. I nikako jesti ribu i morske plodove jer oni prenose koronu. Naravno, dobro je prati ruke i održavati higijenu. Ali zar to ne vrijedi uvijek?

VRUĆA VODA I MIRAN SI

A što se tiče trajanja ovog izvanrednog stanja u Hrvatskoj – o čemu se ne usuđuju davati prognoze ni najveći epidemiološki autoriteti – moj taksist je izričit: još najviše 25 dana. ”Pa valjda vam je jasno da su sve ovo u dogovoru izazvali Kinezi i Trump zbog svog biznisa”, objašnjava samouvjereno, kao da mi daje lekciju o mijenjanju brzina. ”Njima nije u interesu da se ovo oduži u nedogled nego cap-cap i gotovo”.

A odakle vi sve to znate, pitam ga. Pa informirao sam se, kaže. Pobunim se da baš ništa od toga što je rekao nije točno, ni vruća voda, ni ribe, ni Kinezi. ”A dobro, sjetit ćete se vi mene kad istina izađe na vidjelo”.

MORALI SU REAGIRATI NA LAŽNE VIJESTI DR. SLADOLJEVA

Moj jutrošnji vozač nije, na žalost, jedina žrtva lažnih vijesti. Najnevjerojatniji izmišljeni recepti za liječenje bolesti i hipoteze o njenom izvoru šire se po društvenim mrežama i kanalima u Hrvatskoj baš kao i u svim drugim zemljama. Sve su vlade na velikim mukama jer se tom smrtonosnom otrovu teško suprotstaviti.

Britanski Downing Street nekidan je osnovao poseban ured za borbu protiv opasnih dezinformacija i teorija urote koje divljaju u javnom prostoru. Suočen s gomilama fake newsa o liječenju virusa – među kojima je i tvrdnja da su kravlja mokraća i izmet spasonosna terapija – indijski premijer u subotu je osobno pozvao građene da slušaju samo zdravstvene autoritete i da ne nasjedaju na glasine. Veliki je propust što naše vlasti nisu reagirale na izjave dosta poznatog imunologa Srećka Sladoljeva, bivšeg zaposlenika Imunološkog zavoda, koji je u jednim novinama dokazivao da nam Božinovićev stožer o korona virusu – samo laže.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danomice pokušava popraviti štetu koju donose najbizarnije ”prave istine” o koroni jer one mogu strašno ugroziti ne samo ljude koji u njih povjeruju nego i cijele njihove zajednice. Tko proguta da je češnjak najbolja zaštita od virusa, taj neće slušati preporuke liječnika i znanstvenika.

ČUDOTVORNI KUĆNI PRIPRAVCI S YOUTUBEA

Hrpa tih mitova, s kojima neravnopravnu bitku vode medicinski krizni stožeri, pronose se i kod nas. Na primjer da virus sprečava ili ubija hladna voda. Vruća voda. Sauna. Udisanje vrućeg zraka iz sušila za kosu. Ultravioletna lampa. Cjepivo protiv upale pluća. Češnjak. Antibiotici iako je općepoznato da oni djeluju samo na bakterije, a na viruse ne. Homeopatske tabletice. Koloidno srebro. Trave. Alkohol. Često seksualno općenje itd.

Associated Press javio je o smrti najmanje 44 osobe u Iranu koje su se od korone pokušale zaštititi alkoholnim pićima pa su umrle od trovanja. Neki američki TV propovjednik reklamirao je bočice nepoznate tekućine po cijeni od 300 dolara tvrdeći da je riječ o supstanci koja ubija virus. YouTube kanal prepun je videa o čudotvornim kućnim pripravcima protiv korone. Ali gomile lažnih viralnih sadržaja, koji dospijevaju do stotina tisuća i milijuna ljudi, brže su od svih pokušaja da ih se demantira.

ISTINA JE VAŽNIJA OD BORBENIH AVIONA

Tako posvuda kolaju ”vijesti” da se korona može prenijeti ubodom komarca, da je do širenje virusa dovela mračna urota Billa Gatesa te da je korona odavno stvorena kao biološko oružje, a sada je samo puštena među ljude.

Da bi fake news bile što uvjerljivije za publiku, njihovi se autori lažno pozivaju na navodne izvore iz Pentagona, na UNICEF, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, tajne dokumente vlada i slično. Sve to imamo i kod nas.

Zato su ove press konferencije koje dva puta dnevno drži stožer Hrvatske vlade za borbu protiv korona virusa jako važna metoda borbe protiv lažnih vijesti i neodgovornih i malicioznih megafona koji ih šire. U akciju bi se, međutim, morali uključiti i svi drugi koji uživaju ikakav javni autoritet i društvenu moć. Jer evo nam tipične situacije u kojoj su za očuvanje ”domovinske sigurnosti” neusporedivo važnije istina i znanstveni argumenti negoli borbeni avioni i oklopna vozila. Kad moj taksist prestane tumačiti klijentima da će ih spasiti vrući čaj, možemo reći da smo nešto postigli.