STRAH (od poduzetništva)

Razmišljanje ponukano svim idejama i projektima koji su zaživjeli jer su oni koji su ih sanjali bili malo više hrabri nego uplašeni, ali i svima onima kod kojih je obrnuto pa ne znaju odakle niti kako da počnu.

Muškarci i žene, mladi, u poznim godinama, finansijski situirani ili ne, zaposleni ili nezaposleni, poduzetničke korake prave iz različitih razloga. Najvjerovatnije da su najčešći motivi postojeće poslovne prilike na tržištu, želja da se bude sam svoj šef ili šefica, slijeđenje vlastitih ideja, finansijski razlozi, i tako dalje i tako dalje.

Razlozi variraju od podneblja, preko društvenih i ekonomskih okolnosti, pa sve do onih individualnih i privatnih potreba. U razgovoru sa Ilmom, Danijel, vlasnik berbernice u Prijedoru, pomenuo je kako mladi treba da nađu uzore i oslobode se straha. Dakle, da budu odvažni i hrabri. Upravo me to posljednje – STRAH – motivisalo da napišem nešto više o toj čestoj kočnici svih naših snova i uspjeha. 👇👇👇

I da pitam i sebe i tebe, šta kada strah stoji i prije samog pokušaja i početka kaže: STOP! 🤷‍♀️

Možda, prije svega, ne bi bilo loše normalizovati njegovo postojanje. Jer strah to jeste. Normalna i prirodna reakcija našeg organizma na nepoznato, na moguće opasnosti koje prijete, s ciljem da se organizam pripremi i, ono najvažnije, PREŽIVI.

Među najčešćim strahovima u gotovo svim životnim sferama, pa i u poduzetništvu jeste strah od neuspjeha. Ponovo normalna pojava i sastavni dio naših života: NEUSPJEH. 

Znaš li da se u Finskoj svake godine, 13-og oktobra, održava Nacionalni dan neuspjeha? Cilj toga je upravo promicanje poduzetništva i gubitak straha od neuspjeha. Mnogi umjetnici, političari i javne ličnosti pružaju podršku tome i dijele priče o svojim porazima i šta su iz njih naučili. Zašto bi jedna razvijena zemlja, poput Finske, pokrenula nešto takvo? Upravo zato što smatraju da su greške i neuspjeh normalani i ZDRAVI dio života koji vode ka uspjehu. Pored toga, javni govor o greškama i neuspjehu motiviše, razvija samopouzdanje i vodi ka gubitku jednog drugog straha: STRAHA OD KRITIKE. (Ukoliko znaš za slične prakse, u zemlji ili regionu, piši mi u komentar ovog bloga.)📌

Strah od neuspjeha je često razlog da pojedinci ili pojedinke niti ne pokušavaju ući u svijet poduzetništva. Čini mi se da taj strah još više podstiču postojeće političke, ekonomske i birokratske (ne)prilike u zemlji.

Zajednica lonac radi na tome i želi da te ohrabri. Moguća pomoć za tvoje prve korake u poduzetništvu mogu biti pozivi Omladinske banke, ili mentorstvo kroz lonac zajednicu ili pak partnerstvo sa Startup studijem koji ulaže u poslovne ideje mladih s namjerom da podrži svaku mladu osobu na putu do njenog profesionalnog uspjeha.

https://giphy.com/embed/V9cm6m7Z6cqIrYus7D

Na kraju, a opet prije samog početka, možda je najvažnije, od pravljenja mogućih scenarija u glavi, pažnju usmjeriti na realne, stvarne činjenice i moguće nedostatke, opasnosti, prepreke i vidjeti šta je od toga promjenjivo i prilagodljivo našim potrebama i ciljevima. A, prije svega, POKUŠATI, jer šta je najgore što se može desiti? U seriji The Dropout (seriji o Elisabeth Holmes i razvoju njene ideje i biznisa, koji su u najmanju ruku kontroverzni, pa možda nisu najbolji primjer odgovornog poslovanja – u svakom mogućem smislu) postoji jedna upečatljiva rečenica (pitanje) koja se s vremena na vrijeme ponavlja: What would you attempt to do if you knew you could not fail?

Piši mi šta misliš zašto i čega se najčešće bojimo, ili možda, kako se motivišeš i šta te pokreće?

p.s. osmijeh i hvala na čitanju 💕

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za […]

#MOBA porodica predstavlja Maju Bojanić iz Dervente

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu #MOBA porodicu  čini mreža Omladinskih banaka iz 52 opštine/općine/grada širom Bosne i Hercegovine u kojoj se razvijaju prijateljstva, usavršavaju lične vještine i doprinosi zajednici. Omladinske banke vjeruju da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i znaju da se mladi mogu razvijati[…]