SOLIDARNOST U VRIJEME KRIZE

Vlada Savezne Republike Njemačke donirala je 12 respiratora proizvođača Dräger u vrijednosti od ukupno 350.000 eura bolnicama u Bosni i Hercegovini.

Radi se o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji BiH, a za bolničko osoblje će biti organizirana i obuka za rad na ovim aparatima.

Respiratori će biti donirani bolnicama u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli, a respirator za bolnicu u Novoj Bili već je isporučen.

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber prilikom primopredaje donacije realizirane u saradnji sa saveznom ustanovom Bundesanstalt Technisches Hilfswerk-THW (civilna zaštita Njemačke) je istaknula da je Njemačka i u doba pandemije uz BiH:

“Sloga je važna posebno u kriznim vremenima. Njemačka je i u doba pandemije uz Bosnu i Hercegovinu. Ova donacija je dio naše stalne podrške ovoj zemlji i treba da bude doprinos da zajedno prebrodimo ova teška vremena,“ istakla je ambasadorica Uebber.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH dr. Goran Čerkez i rukovodioc RC Istočno Sarajevo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Vlado Miovčić izrazili su zahvalnost za svu podršku koju Njemačka kontinuirano daje BiH, zdravstvenom sistemu, ali i privredi.

“Ovo je jako bitna donacija, posebno u trenutku kada imamo povećan broj hospitalizacija, i želim da se zahvalim u ime Federalnog ministarstva zdravstva, ali i ustanova iz Zenice, Nove Bile, Sarajeva, Mostara i Tuzle koji će primiti ove aparate”, kazao je dr. Čerkez prilikom primopredaje te se zahvalio i za druge vidove podrške u oblasti zdravstva od strane Njemačke. 

Više na: https://covid19.fmoh.gov.ba/novost/342/solidarnost-u-vrijeme-krize-njemacka-donirala-12-respiratora-bolnicama-u-bih

Related Posts

Dodjeljena sredstva za građanske inicijative: Građani sa preko 50.000 KM pokreću 21 inicijativu u TK

Dodjeljena sredstva za građanske inicijative Građani sa preko 50.000 KM pokreću 21 inicijativu u TK Komisija razmatrala veliki broj aplikacija – podrška će biti pružena najinovativnijim idejama kojima se rješavaju problemi u zajednicama                 Fondacija tuzlanske zajednice danas je u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ potpisala ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva za realizaciju lokalnih inicijativa, za unapređenje uslova […]

Svaka neispunjena želja pronašla je svog prijatelja

Udruženje porodica i prijatelja dece obolele i izlečene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ tokom meseca decembra realizovalo je program Novogodišnjeg darivanja za decu i mlade obolele i izlečene od raka sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dela RS-a. Zahvaljujući podršci grada Tuzla i javnih preduzeća sa područja Grada Tuzla kao brojnih društveno odgovornih[…]