Socijalno (društveno) poduzetništvo
Trening i mentorstvo za članice Mreže za izgradnju mira

ŠTA NUDIMO?

Nudimo trening i mentorstvo u oblasti Socijalnog (društvenog) poduzetništva za predstavnike_ce udruženja članica Mreže za izgradnju mira.

KOME SU NAMIJENJENI TRENING I MENTORSTVO?

Trening i mentorstvo u oblasti socijalnog (društvenog) poduzetništva namijenjeni su udruženjima članicama Mreže za izgradnju mira, odnosno njihovim uposlenicima_ama koje prepoznaju potrebu i iskazuju interes za pokretanje socijalnih preduzeća čiji se ostvareni višak reinvestira u biznis koji ostvaruje socijalne ciljeve u društvu i nije vođen motivom uvećanja profita osnivača, akcionara, vlasnika.

Grupni trening traje dva dana i uključuje predstavljanje teorijskog/informacijskog dijela o oblasti, konkretne primjere iz prakse, te prijenos praktičnih znanja i vještina o primjeni metoda i alata potrebnih za izradu biznis plana i/ili biznis kanvasa.

Metodologija koja će biti korištena na treningu zasniva se jednim dijelom na teorijskim informacijama koje će kod učesnika_ca osigurati bolje razumijevanje termina socijalnog (društvenog) poduzetništva i njegovog značaja za razvoj lokalnih zajednica i društva u cjelini te drugim dijelom na interaktivnim, praktičnim vježbama sa ciljem podsticanja razvoja poduzetničkog ponašanja i vještina prepoznavanja inovativne poduzetničke ideje koja može prerasti u uspješan poslovni poduhvat kojim se rješava određeni problem u zajednici ili društvu i koji donosi dobrobit toj zajednici i društvu u cjelini. 

Značajan dio rada bit će predstavljen kroz praktične primjere uspješnih poslovnih poduhvata nevladinih organizacija u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini i šire sa aspekta socijalnog (društvenog) poduzetništva.

Pojedinačno mentorstvo podrazumijeva individualizirane online konsultacije nakon treninga i višemjesečnu podršku mentora_ice u razvoju i/ili unapređenju poslovne ideje za udruženja čiji su predstavnici_e učestvovali_e na grupnom treningu.

KADA I GDJE?

Grupni trening će se održati 1. i 2. juna 2023. godine u Sarajevu. Udruženje Mreža za izgradnju mira pokriva troškove smještaja, hrane, osvježenja, kao i putne troškove učesnika_ca. Broj učesnika/ca je ograničen na 15, a svi koji se prijave će dobiti povratnu informaciju o statusu prijave.

Trening se bazira na interaktivnom pristupu koji podrazumijeva aktivan angažman učesnika_ca realiziran kroz plenum diskusiju, te grupne i individualne vježbe.

Za zainteresirane organizacije, u toku 2023. slijedi program online mentorske podrške.

Na grupnom treningu uživo može prisustvovati jedna osoba iz udruženja i važno je da osoba koje se prijavi za trening budu uključena i tokom cjelokupnog procesa mentorske podrške nakon treninga.  

U program online mentorske podrške mogu se uključiti svi uposlenici_e udruženja.

Učesnici/ce koji uspješno kompletiraju trening i mentorski program će na kraju dobiti certifikate.

KO VODI TRENING?

Vladimir Marić je iskusni trener koji je radio u Fondaciji Mozaik (BiH) i ACT Grupi (Hrvatska) gdje je proveo preko šest godina radeći sa društvenim poduzetnicima kao direktor društvenog inkubatora te kasnije i kao višegodišnji mentor za mnoge biznise iz regiona. I danas kroz mentorstvo podržava desetak uspješnih biznisa i one koji tek ulaze u svijet poduzetništva. Održao je brojne treninge na temu društvenog poduzetništva te radio sa preko 400 poduzetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na razvoju njihovih poslovnih planova. Trenutno je zaposlen u kompaniji Orbico Grupa.

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijavite se putem zvaničnog email-a Mreže za izgradnju mira: info@mreza-mira.net, sa naznakom Prijava na trening – Socijalno (društveno) poduzetništvo: Trening i mentorstvo za članice Mreže za izgradnju mira.

ROK ZA PRIJAVE

Prijaviti se možete do 25.05.2023. godine do 23:59h.

Trening i mentorstvo za članice Mreže za izgradnju mira sprovodi se u sklopu Snaga lokalnog, petogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na osnaživanju lokalnih zajednica.