Snimak od kojeg zastaje dah: S najviše stijene u BiH smjeli skakači izveli BASE skok

U Parku prirode Blidinje izveden je prvi BASE skok i to s Velikog Kuka, najviše stijene u Bosni i Hercegovini, a snimak skoka ledi krv u žilama.

Na Instagram profilu Visit Blidinje i Visit Hercegovina podijeljen je snimak jednog od skakača.

“Ponosni smo na činjenicu kako se Park prirode Blidinje sve više prepoznaje i kao atrakcija za one željne adrenalina. Ovog puta su nam krv u žilama sledili smjeli BASE jumperi koji su izveli prvenstveni skok sa litica Velikog Kuka. Ovo je ujedno i prvi BASE Jump uopće u Parku”, naveli su.

Ovo mjesto je samo po sebi nevjerovatno, a kada se odatle pojedinci odvaže i skočiti, onda je promatranje svega toga nešto najbolje što vam se može dogoditi.

Litice Velikog Kuka su jedne od najvećih u ovom dijelu Evrope sa preko 1300 metara kamenih klisura koje nadopunjuju jedna drugu do iznad 1800 metara nadmorske visine. Kada tu dodamo i najdublji kanjon u ovom dijelu Evrope, Kanjon Dive Grabovice koji seže preko 1800 metara u visinu, onda sigurno znamo da je to mjesto pogodno i za ovakve podvige. Visina litica i dubina te dužina kanjona savršeni su za prelete koji mogu biti i najduži na Balkanu pa i šire.

“Jednom riječju, spektakularno! Tako možemo opisati ovaj video s glave jednog od skydivera, a s ponosom ga dijelimo sa vama. Ovim putem se zahvaljujemo momcima na smjelom pothvatu, a također i Zehrudinu Isakoviću koji je došao na ovu ideju te ih doveo do ovog mjesta i organizirao cijeli događaj”, navode dalje.

Skakači koji su učestvovali u ovom impresivnom poduhvatu su Robert Pecnik, Matevž Lukić, Edo Senica te Nejc Sedovnik.

Izvor: klix.ba