Centar za razvoj neformalnog obrazovanja: Osnažiti mlade da postanu lideri pozitivnih promjena u društvu

CRNO vjeruje da svaka mlada osoba može doprinijeti razvoju društva kroz inovativne i zanimljive pristupe koji privlače pažnju i fokusiraju njihov rad

SARAJEVO – Centar za razvoj neformalnog obrazovanja (CRNO) osnovan je 26. decembra 2021. godine s ciljem stvaranja dinamičnog okruženja koje podržava neformalno obrazovanje.

Organizacija teži povećanju svijesti o važnosti neformalnog obrazovanja i aktivnom uključivanju mladih u društvene procese. Fokusirajući se na razvoj vještina i znanja, CRNO želi osnažiti mlade da postanu lideri pozitivnih promjena u društvu, promovišući zdrav stil života, rodnu pravednost, i toleranciju.

“Centar za razvoj neformalnog obrazovanja (CRNO) trenutno ima oko 35 aktivnih članova. CRNO radi kroz tri glavna odjela: Odjel za neformalno obrazovanje i inovaciju, Odjel za međunarodnu saradnju i partnerstva i Odjel za podršku i razvoj zajednice”, rekao je Adi Zahirović, chief executive officer u CRNO.

Neki od njihovih trenutnih projekata uključuju: inicijativa Tiket na ZIS, program mentorstva, MREZA, HUB hub – prostor 0/24 dostupan mladima, nađi rješenje za svoje probleme i program jačnja interpersonalnih vještina kod mladih (PJIVM).

“Projekti CRNO-a se fokusiraju na kreiranje podržavajućeg okruženja za razvoj mladih i njihovih ideja. Pored toga, određene aktivnosti su usmjerene na zaštitu mladih i promociju zdravih životnih stilova. Cilj je izvući potencijal iz generacije mladih koja se često smatra tromom i pasivnom”, pojasnio je Zahirović.

Nasuprot tome, CRNO vjeruje da svaka mlada osoba može doprinijeti razvoju društva kroz inovativne i zanimljive pristupe koji privlače pažnju i fokusiraju njihov rad.

“Iz tog razloga podstičemo mlade da nam se jave sa svojim idejama, bile one projektno orijentisane ili generalne ideje o tome šta bi mlada osoba voljela vidjeti u svojoj zajednici. Pored ideja, tu smo da čujemo i probleme mladih te ohrabrujemo sve da se jave na našu WhatsApp liniju: 067 104 8000”, rekao je Zahirović.

Kao i većina nevladinih organizacija, CRNO se uglavnom finansira projektnim sredstvima.

“Pored toga aktivno radimo na uspostavljanju održivih modela finansiranja kako bismo osigurali dugoročnu stabilnost i nezavisnost organizacije. Naši izvori finansiranja uključuju i donacije, članarine, sponzorstva, kao i prihode iz različitih projektnih aktivnosti. Također, razvijamo partnerstva sa domaćim i međunarodnim organizacijama kako bismo proširili naše mogućnosti finansiranja i osigurali sredstva za implementaciju naših programa i inicijativa”, istakao je Zahirović.

Fokus tima u CRNO-m je omogućiti svakome da radi ono u čemu je najbolji, posebno podržavajući mlade.

“Kroz različite projekte i inicijative, nastojimo stvoriti okruženje koje podstiče kreativnost, inovaciju i aktivno učešće u društvu. Podržavamo razvoj neformalnog obrazovanja, osnažujemo mlade da se uključe u procese odlučivanja i da razvijaju svoje ideje koje mogu doprinijeti zajednici. Vjerujemo da svaka mlada osoba ima potencijal da donese pozitivne promjene, te ih potičemo da nam se pridruže i podijele svoje ideje i izazove”, naglasio je Zahirović.

Smatra da je neformalno obrazovanje ključno za razvoj društva, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje formalni obrazovni sistem često ne može pratiti brzi tehnološki napredak i promjene u navikama mladih.

“Kroz svoju fleksibilnost, neformalno obrazovanje omogućava mladima sticanje praktičnih vještina i znanja koja su direktno primjenjiva na tržištu rada. Ono igra ulogu produžene ruke formalnog obrazovanja, popunjavajući praznine i omogućavajući kontinuirani profesionalni i lični razvoj”, pojasnio je Zahirović.

Mišljenja je da je tehnološki razvoj doprinio stvaranju novih stilova učenja, a neformalno obrazovanje može efikasno odgovoriti na ove promjene zahvaljujući svojoj sposobnosti brze prilagodbe.

“Za osobe posvećene profesionalnom razvoju, kombinacija formalnog i neformalnog obrazovanja je ključna. Nažalost, neformalno obrazovanje se često pogrešno poistovjećuje samo sa slobodnim aktivnostima poput hobija, dok ono zapravo ima značajnu ulogu u profesionalnom razvoju. Trebalo bi da svaka osoba koja želi napredovati u svojoj oblasti iskoristi mogućnosti koje pruža neformalno obrazovanje kako bi stekla relevantna znanja i vještine”, smatra Zahirović.

CRNO radi na tome da podigne svijest o važnosti neformalnog obrazovanja i njegovoj ulozi u razvoju mladih, potičući ih da se aktivno uključe u procese učenja i razvoja koji su ključni za njihovu budućnost i budućnost društva.

“Često se dešava da nevladin sektor i osobe koje rade s mladima pokušavaju nametnuti svoju viziju društva, umjesto da omogućavaju mladima da kreiraju vlastitu. U CRNO-u vjerujemo da je važno pružiti priliku mladima da oblikuju svoju viziju društva i aktivno učestvuju u njenom razvoju. Umjesto da ih učimo kako da žive u našem svijetu, trebamo se potruditi da razumijemo njihov svijet. Kreiramo za buduće generacije, stoga je ključno stvoriti nešto što će oni željeti naslijediti i unaprijediti”, rekao je Zahirović.

Nažalost, prema njegovim riječima, mnoge organizacije funkcionišu u sistemima koji su mladima udaljeni, te se često pozivaju na njihovu neaktivnost i nezainteresovanost bez da su istražile šta mladi zaista žele. „Trebamo istraživati i razumjeti njihove potrebe i želje, te im pružiti prilike i platforme za izražavanje i realizaciju njihovih ideja. Samo tako možemo osigurati aktivno učešće mladih u društvenom životu i razvoj zajednice koji će oni nastaviti graditi“, poručio je Zahirović.

Smatra da trebamo početi raditi konkretne stvari. Nažalost, kako je kazao, često čujemo izjave poput “radimo ovo da ne bude svrha sebi“, ali se na kraju ispostavi da svaka aktivnost ili događaj ipak bude svrha sebi.

“Ne trebamo se truditi da zadržimo ljude bez stvarnih razloga jer nikada nećemo moći kreirati okruženje koje odgovara svima. Model zadržavanja nije efikasan ukoliko mlada osoba nema nijedan razlog za ostanak u BiH”, izjavio je Zahirović.

Prema njegovim riječima, ljudi svih populacija, ne samo mladi, odlaze zbog nesigurnosti u državni sistem, nepravde u svim oblastima djelovanja (privreda, posao, država, pravni sistem) te nemogućnosti dostojnog života za preko 50 posto stanovništva koji rade poslove s minimalnom naknadom.

“Naš problem je što kao društvo ‘ne palimo duga svjetla’, već svaki svoj potez gledamo kratkoročno. U ovome su političari posebno profesionalci. Strategija ostanka mladih je puno više od odgovora mene pojedinca, to je strategija i niz odluka koja se godinama gradi. Nažalost, rijetko ko je spreman ulagati u dugoročne stvari jer se njima često gube mandati”, pojasnio je Zahirović.

Vjeruje da ostanak mladih treba da krene s lokalnog nivoa.

“Pogrešno je očekivati da naši najneefikasniji nivoi vlasti rješavaju probleme mladih dok zanemarujemo lokalnu zajednicu kao ključnu u strukturi života za mlade. Lokalne zajednice često nemaju nikakve strategije niti planove rada sa mladima, često se ne organizuju niti sjednice niti sastanci s njima da bi se razmotrili mogući načini zadržavanja mladih”, naglasio je Zahirović.

Mišljenja je da je veći problem od odlaska mladih iz države nestanak mladih iz pojedinih lokalnih zajednica.

“Mladih će uvijek biti u Sarajevu dok već sada neke lokalne zajednice trebaju razmisliti o mehanizmima za ostanak mladih, uključujući poticaje poput dodjele zemljišta ili mjesečne finansijske pomoći, kao što to rade određene zajednice u evropskim zemljama”, istakao je Zahirović.

U CRNO-m su spremi pružiti podršku zajednicama u stvarnom i direktnom radu s mladima kako bi krenuli u kreiranje sistema i okruženja u kojem će mladi zaista željeti ostati i nastaviti ga graditi.

Piše: Vesna Bešić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.