Sarajevo u finalu za izbor Omladinske prijestolnice Europe 2026

Glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo našao se u finalu izbora Omladinske prijestolnice Europe 2026. u konkurenciji 13 europskih gradova.

“Sjajne vijesti i veliko priznanje za naš grad. Ukoliko uspijemo osvojiti ovu prestižnu titulu, to znači otvaranje novih prilika za mlade i mogućnosti za pristup značajnim sredstvima iz EU fondova”, poručila je Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva.

sarajevo

Titulu Omladinske prijestonice Evrope svake godine dodjeljuje Europski omladinski forum, najveća platforma za omladinske organizacije u Evropi.

Nezavisni žiri Omladinske prijestolnice Europe sada je uvrstio u uži izbor pet finalista: 

Izmir / Turska
Malaga / Španija
Sarajevo / Bosna i Hercegovina
Tromso / Norveška
Vila do Conde / Portugal

Svi gradovi finalisti pokazali su veliku posvećenost da ulažu u mlade ljude, te da donesu više mogućnosti za njihovo aktivno uključivanje u svakodnevni gradski život.

Omladinska prijestolnica Europe je jedinstvena prilika za mlade ljude koji žive u gradovima da igraju aktivnu ulogu u oblikovanju svoje zajednice i da imaju jaču riječ u odlukama koje se na njih tiču. 

U uži izbor nije ušla Tuzla, ali su se organizatori zahvalili na učešću. Pored Tuzle, prijavljeni su bili turski gradovi Ankara, Antalya i Konya, glavni grad Moldavije Kišnjev, Lund iz Švedske, Leeds Ujedinjeno Kraljevstvo i Gratwein-Straßengel, grad u Austriji.

“Nadamo se da će svaki od ovih gradova nastaviti težiti efikasnijem učešću mladih u svojoj zajednici. Kao dio procesa prijave za Europsku prijestolnicu mladih, svi gradovi će dobiti povratnu informaciju o svojoj prijavi od strane nezavisnog žirija. Željeli bismo ohrabriti sve gradove da se ponovo prijave za titulu u budućnosti – radujemo se nastavku saradnje sa svima vama”, navodi se na stranici youthforum.org.

Gradovi koji su ušli u uži izbor sada imaju vremena da podnesu detaljniju prijavu sa opsežnim programom kulturnih, društvenih i političkih događaja i aktivnosti vezanih za mlade za cijelu godinu do 5. juna 2023. godine.

Finalisti će zatim dobiti dalje preporuke o svojim detaljnim prijavama od nezavisnog žirija i fokus grupe. Konačno, svoje konačne i ažurirane prijave će podnijeti 25. septembra ove godine.

Nakon toga, gradovi finalisti imat će priliku da uvjere žiri za odabir Europske prijestolnice mladih 2026. zašto baš njima treba dodijeliti titulu na sastanku žirija, koji se održava prije zvanične ceremonije dodjele nagrada u novembru 2023. ️godine.

Izvor: akta.ba