SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ZAHTIJEVAMO HITNO PRONALAŽENJE, KRIVIČNO GONJENJE I ADEKVATNO KAŽNJAVANJE POČINILACA DEVASTACIJE PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ZAHTIJEVAMO HITNO PRONALAŽENJE, KRIVIČNO GONJENJE I ADEKVATNO KAŽNJAVANJE POČINILACA DEVASTACIJE PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 220 članica, organizacija i škola iz cijele BiH,  koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru i uništavanju 700 ploča sa imenima boraca i borkinja narodnooslobodilačkog rata 1942-1945.

Mreža za izgradnju mira osuđuje ponovne napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru koji se desilio 14. Juna 2022. godine i traži hitne reakcije predstavnika lokalnih vlasti, policije i pravosudnih institucija kako bi se što prije pronašli počinioci, krivično gonili i presudili na način da se počinjena materijalna šteta u konačnici nadoknadi od strane istih koji su je i počinili.

Nečuveno je da  u dvadeset prvom vijeku/stoljeću organizovane grupe huligana konstantno vrše napade, ruše i uništavaju  ovo spomen groblje koje predstavlja nacionalni spomenik kulture prve kategorije koji je pod zaštitom države.   

Također, rušenje spomenika osobama koji su svoje živote posvetili antifašističkoj borbi predstavlja napad na sve one koji svoj život u Bosni i Hercegovini temelje na poštivanju ljudskih prava svih građana i građanki,  izgradnji mira, tolerancije i sigurnijeg okruženja  za život.

Ovaj čin nije nešto što se desilo prvi put i cijenimo da je potpuno nedopustivo  da se već godinama toleriše i promovira  etno nacionalizam na štetu vrijednosti koje nemaju alternative, a to je antifašizam.

Istovremeno lokalne vlasti Mostara nisu u proteklih 26 godina ništa poduzele da bi sačuvale ovaj spomenik. Također, napad na spomenik se desio isti mjesec kada je  Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo predstavnike lokalne vlasti da zaustave devastaciju Partizanskog spomen groblja.

Mreža za izgradnju mira podržava dugogodišnje napore svih udruženja/udruga i građana i građanki Mostara  koji svojim djelima pokazuju svoju opredijeljenost za jednakost i poštivanje svih žrtava prethodnih ratova, izgradnju mira i zajedničkog života.

Mreža za izgradnju mira

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]