Saopštenje Mreže za izgradnju mira povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena 2021.

Mreža za izgradnju mira, koja okuplja 215 članica, organizacija i škola, iz cijele Bosne i Hercegovine, teži ka izgradnji održivog mira. Mreža za izgradnju mira rodnu ravnopravnost baštini kao jednu od temeljnih vrijednosti svog djelovanja te ovim putem izdaje saopštenje povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena 2021.

Ujedinjeni narodi su 1977. godine donijeli rezoluciju o redovnom obilježavanju 8. marta kao Međunarodnog dana žena. Ipak, historija obilježavanja Osmog marta počinje znatno ranije. Radnice zaposlene u tekstilnoj industriji su u New Yorku 8. marta 1857. godine organizirale proteste kako bi skrenule pažnju na loše uslove rada i niske plate. 1908. godine 15.000 žena je marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Na prvoj Međunarodnoj ženskoj konferenciji, održanoj je u Kopenhagenu 1910. godine uspostavljen je Međunarodni dan žena, sa ciljem da žene iz cijelog svijeta 8. marta organizovanije, masovnije i glasnije zahtijevaju prava koja im pripadaju i ukazuju na loše uslove rada. U Bosni i Hercegovini žene organizuju javni skup 8. marta 1913. godine, na Međunarodni dan žena, zahtijevajući ekonomsko i političko oslobađanje žena.

Ista ona prava za čije osvajanje i poboljšanje su protestvovale žene još u 19. stoljeću, žene Bosne i Hercegovine zahtijevaju i danas. U Bosni i Hercegovini žene se još uvijek bore da budu jednako plaćene za rad jednake vrijednosti kao njihove muške kolege, za bolje uslove rada, a mnoge od njih strahuju da će im poslodavac dati otkaz ukoliko se odluče zasnovati porodicu i ostvariti potomstvo. U Bosni i Hercegovini pravo porodilje na porodiljnu naknadu zavisi od mjesta njenog prebivališta, sigurne kuće za pomoć i podršku preživjelim rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici se bore za nastavak funkcioniranja, a osjetljivi pristup i politike prema ranjivim grupama žena gotovo da ne postoje. Kapaciteti ustanova za predškolsko obrazovanje djece su prebukirani, neplaćen kućni rad i ekonomija brige pada na leđa žena, dok obrazovni sistem podržava trenutno stanje perpetuiranjem rodnih uloga i rodnih stereotipa u udžbenicima. Iako su žene Bosne i Hercegovine dobile pravo glasa, borba za ravnopravno učešće žena na mjestima odlučivanja, gdje 51% žena, koliko ih živi u Bosni i Hercegovini, predstavlja tek 20-ak % žena, još uvijek traje. Pandemija koronavirusa je donijela nove izazove, ekonomsku nesigurnost, porast rodno zasnovanog nasilja nad ženama i u porodicama, a teret organizacije i izvođenja online nastave u kućnim uslovima nose, većinom, žene.

Povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena 2021. godine podsjećamo da su ravnopravnost spolova, ljudska prava žena, nediskriminacija i jednakost neki od ključnih elemenata za izgradnju mira, sigurnosti i napretka svakog društva. Poručujemo da zahtjevi za poboljšanje ljudskih prava žena ne prestaju, svaki dan u godini budno pratimo i bdijemo nad rodnom ravnopravnošću ne dozvoljavajući da bude narušen stepen zagarantovanih ljudskih prava žena. Nastavljamo stazom koju su utabale mnoge snažne žene prije nas i poručujemo da naša borba neće stati sve dok sve žene ne budu uživale i živjele potpunu jednakost i nediskriminaciju u svakom aspektu svojih života.

Mreža za izgradnju mira podsjeća da svake godine Međunarodni dan žena organizacije civilnog društva obilježavaju različitim aktivnostima, kojima skreću pažnju na kršenja ljudskih prava sa kojima se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju. Ove godine aktivnosti će biti organizovane uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a Kalendar aktivnosti povodom Osmog marta 2021. godine pronađite na web stranici Mreže za izgradnju mira.