Saopštenje Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 224 članice, organizacije i škole iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra/prosinca.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

Povodom Dana ljudskih prava, koji se u cijelom svijetu obilježava 10. decembra/prosinca, Mreža za izgradnju mira poziva vas da se volonterskim radom i aktivnošću uključite u obilježavanje ovog datuma.

Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava je „Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“, što je upisano i u samu Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Obećanje da će se sva ljudska prava poštovati je ugroženo usljed brojnih svjetskih kriza.

Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine trebaju prihvatiti kao zadaću cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva da zajedno i sistematski grade održivi mir. Zajednički doprinos svih nas potreban je za život u državi gdje se prihvatamo, poštujemo, međusobno cijenimo i sve naše razlike vrednujemo kao bogatstvo koje nas oplemenjuje i spaja. Zbog nas i budućih generacija, kroz njegovanje dijaloga gradimo ljepšu budućnost Bosne i Hercegovine.

Izvor: mreza-mira.net