Saopćenje za javnost Udruženja Mreža za izgradnju mira – povodom dodjele Frankofonske nagrade za 2021. godinu

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalcija 217 organizacija i škola iz BiH, je ovogodišnja dobitnica frankofonske nagrade „Most za budućnost“ koju članovi frankonfonskih ambasadora i šefova misije u Bosni i Hercegovini dodijeljuju svake godine. Dodijela nagrade je upriličena ispred prostorija Udruženja Mreža za izgradnju mira, dana 04.05.2021. godine u 15 sati.

Izjava grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Herecgovini:

Mi, članovi Grupe frankofonskih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini, dolazimo iz različitih kultura, raširenih širom svijeta. Međutim, dvije stvari nas ujedinjuju: dijelimo naklonost prema ovoj zemlji Bosni i Hercegovini i, iz različitih razloga, isti jezik na kojem, prije svega, govorimo zajedničkim jezikom. Željeli bismo istaknuti i nagraditi napore koji idu u ovom smjeru.

Ove godine, peta uzastopna godina, grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini dodjeljuje priznanje “Most za budućnost”. Ovo priznanje ima za cilj javno nagraditi pojedince ili grupe za uzoran način kojim su se bavili pitanjem dijaloga među kulturama i kulturom dijaloga u ovoj multi-zajednici i multikulturnoj zemlji. Ovom simboličnom nagradom željeli bismo pokazati da postoji volja za izgradnjom mostova između različitih zajednica u Bosni i Hercegovini i da je to sasvim prirodno.

Odlučili smo da ove godine uručimo priznanje „Most za budućnost“ „Mreži za izgradnju mira“.

“Mreža za izgradnju mira”, osnovana je na inicijativu Gorana Bubala. U 2010. godini mreža uključuje više od 200 organizacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, radeći na projektima u tako bitnim oblastima kao što su dijalog između zajednica i između različitih religija i ljudskih prava, općenito, s posebnom pažnjom na prava žene i one iz osetljivih grupa kao što su osobe u pokretu i LGBTI osobe.

Sve članice „Mreže za izgradnju mira“, svaka u svom polju, dijele isti cilj: učvrstiti trajni mir u Bosni i Hercegovini. Civilno društvo igra ključnu ulogu u jačanju mira u Bosni i Hercegovini: mreža „Mreža za izgradnju mira“ pružila je nevladinim organizacijama koje su njegove članice platformu za dijalog, razmjenu i koordinaciju koja je omogućila jačanje njihovog djelovanja. Mreža je također posvećena izgradnji konstruktivnog dijaloga i razmjene između zajednica, kako bi se prevladale rane iz prošlosti.

Naše priznanje nosi naslov „Most za budućnost“: ovaj naslov savršeno opisuje značenje aktivnosti koje provodi „Mreža za izgradnju mira“, jer okuplja organizacije koje djeluju u interesu svih građana ove zemlje, bez obzira na njihovo porijeklo i pripadnost, pomažući tako „izgraditi mostove“ između zajednica i ojačati njihovo razumijevanje oko zajedničkih ciljeva.

Stoga smo sretni i počašćeni što možemo zahvaliti „Mreži za izgradnju mira“ u okviru dana Frankofonije, kako bismo proslavili univerzalne vrijednosti koje su nam vazne za dijalog, mir, saradnju, solidarnost i održivi razvoj.

Potpisnici:

Nj.E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske,

Nj.E. Daniel Hunn, ambasador Švicarske,

Nj.E. Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije

Nj.E. Margret Uebber, ambasador Njemačke

H.E. Nicola Minasi, ambasador Italije

Nj.E. Reinout Vos, ambasador Holandije

Nj.E. Dimitrios Papandreou, ambasador Grčke

Nj.E. Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik

Nj.E. Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Nj.E. Margret Uebber, ambasador Njemačke

H.E. Ekrem Ebibi, ambasador Sjeverne Makedonije

Nj.E. Yasser Sorour, ambasador Egipta

Nj.E. Philippe Donckel, ambasador Luksemburga

Nj.E. Caroline Charette, ambasadora Kanade

Nj.E. Antun Pacuretu, ambasador Rumunije

Gospođa Lara Lungarotti, šef predstavništva IOM-a u BiH i Podregionalni koordinator za zapadni Balkan

Gospođa Bojana Urumova, šef Vijeća Evrope

G. Andrew Jewell, predstavnik MMF-a

G. William Asselborn, šef diplomatskog ureda Belgije

Related Posts

Porodica Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

Vrijedna porodica Muhović iz Goražda među najvećim je poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu BiH. Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća. “Zemlje obrađujemo deset hiljada kvadrata, od toga je pet hiljada kvadrata pod plastenicima i pet hiljada je krompir. Sada u maju smo postavili još pet plastenika, što je novih […]