U subotu 27. aprila beogradski hotel Metropol Palace biće domaćin nesvakidašnjeg salona vina Regionala 2024, velikog skupa vinarija koje prave vina od lokalnih i autohtonih sorti regiona.
Biće to jedinstvena prilika za ljubitelje vina da na jednom mjestu upoznaju autentično vinsko blago država s nekadašnjeg prostora Jugoslavije i probaju vrhunska vina od plavca malog, pošipa, vranca, žilavke, malvazije, blatine, terana, kadarke, furminta, refoška, rebule, vugave, žlahtine i još na desetine drugih, među kojima će, naravno, značajno mjesto zauzeti i domaće sorte prokupac, tamjanika, morava, probus, grašac, bagrina, smederevka.
– Značaj autohtonih sorti za vinsku scenu Srbije danas je posebno vidljiv jer najveći broj ljudi koji dolaze u Srbiju želi da proba tipična lokalna vina tog podneblja. U tom smislu Fruška gora je prava riznica jer je kroz istoriju bila kolevka mnogih sorti koje su se kasnije širile okolnim državama – kaže poznati vinar Erne Sagmajster koji će u okviru Regionale 2024 održati radionicu pod nazivom “Terroir kroz autohtone sorte Fruške gore”, gdje će predstaviti svoja vina od kadarke i furminta sa tri različita poteza.
Za ovdašnju vinsku scenu poseban značaj ima prokupac koji je posljednjih decenija napravio značajan iskorak u kvalitetu. Sorta čije se poreklo najčešće vezuje uz Župu daje jedno od najpopularnijih domaćih vina za koje bez dileme može da se kaže da je tipično za Srbiju.
– Prokupac je danas nagrada za sve one koji su prije dvadeset i više godina imali viziju i bili istrajni u odluci da od ružnog pačeta naprave labuda – kaže somelijer Nemanja Papić koji će na specijalnoj radionici u okviru Regionale tog dana govoriti o evoluciji ovo sorte.
Značaj lokalnih sorti posebno je vidljiv u Hrvatskoj kroz koju prođe vjerovatno najveći broj stranaca tokom ljetne sezone. Uz to, Hrvatska ima u registru i najviše autohtonih sorti u regionu.
– Na Kvarneru imamo veliki broj malo poznatih lokalnih sorti koje su vinari poslednjih godina ponovo krenuli da sade u vinogradima. I odjednom su ljudi počeli da se interesuju za vina o kojima su do juče malo toga znali. Naš zadatak je da sada promovišemo upravo takva lokalna vina koja će Kvarneru kao već poznatoj gastronomskoj destinaciji dati i vinski identitet – kaže Žarko Stilin, direktor Kvarner Wines.
Inače, Kvarner Wines će na predstojećoj Regionali predstaviti vina različitih stilova od lokalnih sorti žlahtina, sansigot, jarbola, belica, trojiščina, a na programu je i radionica pod nazivom “Žlahtina: Vinska kraljica Kvarnera”.
Poseban kuriozitet biće predstavljanje u Srbiji malo poznate sorte škrlet kroz vina više vinarija okupljenih u Udruženju škrlet, a tu je i radionica koju će pod nazivom “Škrlet: Hrvatski vinski biser” voditi poznati somelijer Tomo Jakopović.
Sve u svemu, Regionala 2024 pokazaće raznovrsnost i potencijal svih tih sorti koje su dio bogate vinske tradicije čitavog regiona.
Izvor: ba.ekapija.com