Osvnovna muzička škola “Rezonanca” postigla odlične rezultate na Federalnom takmičenju

Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine, zajedno sa oko četdeset kulturno obrazovnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, već dvadeset i šest godina organizuje Federalno takmičenje učenika i studenata muzike. Takmičenje se organizuje kao trajna manifestacija u okviru sistema školstva svih osnovnih i srednjih muzičkih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Ove godine Muzička škola s pravom javnosti „Rezonanca“ Konjic obilježava pet godina od registracije škole, kada je škola priznata od Ministarstva obrazovanja HNK i upisana u registar škola, a učestvovanje na Federalnom takmičenju jedno je od lijepih događaja u ovoj godini, istaknula je direktorica OMŠ „Rezonanca“ Biljana Handžo.

„Kao da smo nekako i znali da ova godina mora biti posebna, s obzirom da je ove godine prvi jubilej koji obilježavamo, tako da je i ovo takmičenje jedno u nizu od mnogih lijepih stvari koje će se desiti i koje se već dešavaju od početka ove godine. Ovo takmičenje okupilo je 700 učesnika iz 31. muziče ustanove iz Federacije BiH. Zanimljivo je jer su išli učenici violine, oni su zaista uložili ogroman napor, kao i njihove profesorice sa završenom Muzičkom akademijom za violinu, prof. Lidija Čović i prof. Sarah Šečić“– navela je Handžo.

Odlične rezultate ostvarili su Zina Ivković, Emina Kevrić, Rijad Kadić i Mia Pranjić.

„Treću nagradu osvojili su Rijad Kadić i Mia Pranjić, drugu nagradu osvojila je Emina Kevrić, a prvu nagradu osvojila je Zina Ivković. To su sjajni rezultati za školu koja je jedna od najmlađih muzičkih ustanova koje su se pojavile na ovom takmičenju. Svi smo jučer bili pod dojmom, sretni, vjerovali smo u naše učenike znajući koliko su se trudili posljednjih dana, kako učenici tako i profesori“- navela je Handžo, dodajući da se nada da će učenici i u nastavku ostvarivati kvalitetne rezultate.

osvnovna muzička škola "rezonanca" postigla odlične rezultate na federalnom takmičenju

„Sve je ovo nešto novo za naše učenike, njihovo novo iskustvo, prvi put sviranje sa korepetitorom što mene posebno veseli. U Konjicu je i ranije bila muzička škola, ali Odsjek za violinu po prvi put je uveden sa Muzičkom školom „Rezonanca“. Ove četiri nagrade koje su došle u naš grad, znam da nisu posljednje s obzirom na kvalitetan rad svih 70 učenika naše škole i ponosnimo se njima“- navela je Handžo.

Takmičenje učenika i studenata muzike ima za cilj otkrivanje izrazito nadarenih učenika i studenata, pružanje podrške nagrađenim takmičarima u njihovom daljem školovanju i profesionalnoj orjentaciji, kao i razmjenu pedagoških iskustava u njegovanju budućih muzičkih izvođača.

Čestitamo učenicima i učenicima Osvnovne muzičke škole „Rezonanca“ na ostvarenim rezultatima!

Izvor: radiokonjic.ba