Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i veganki Viva BiH.

Job shadowing se pokazao kao vrlo uspješan i važan koncept za uspješno usvajanje novih znanja, razmjenu različitih iskustava i primjera dobre prakse. Posjete u okviru job shadowinga donijele su potpuno novo iskustvo – kako uposlenicima Instituta tako i svima onima koji su do sada boravili u prostorijama Instituta ovim povodom te ponijeli sa sobom motivaciju, dobru energiju i savjete koje mogu primijeniti u budućem radu svoje organizacije.

Pružajući mogućnost predstavnicima organizacija da uživo budu upoznati s određenim procedurama rada u Institutu i pitaju sve što žele i što bi bilo od koristi za razvoj njihovih organizacija, rađaju se nove ideje, mogućnosti i prilike za rast, razvoj i napredak.

“Bilo nam je zaista lijepo, atmosfera je vrlo ugodna, osjećali smo se što bi se reklo, kao “kod kuće”. Usvojili smo mnogo novih informacija i sve nam je detaljno pojašnjeno. Drago nam je da u BiH postoji organizacija koja pruža priliku partnerskim organizacijama da vide kako njen rad izgleda u praksi. Bilo bi odlično da i drugi uposlenici naše organizacije posjete na ovaj način Institut i odslušaju neke od sesija”, složili su se
Ajdin Arnautović, predsjednik organizacije i Marina Stojić, finansijska menadžerica.

Od trenutka razvoja job shadowing koncepta i njegove primjene, Institut su posjetile brojne organizacije različitih interesovanja i polja u kojima djeluju. Upravo ta raznolikost jedan je od razloga što zajednički rastemo – prihvatamo nešto novo, drugačije, inovativno, zanimljivo i važno s ciljem novih ideja i prijedloga za unapređenje rada organizacija civilnog društva. Vidljivo motiviranje drugih i dobra saradnja s partnerima razlozi su više da Institut hrabro nastavi dalje s ovakvim aktivnostima i bude podrška u jačanju organizacijskih kapaciteta s ciljem stvaranja boljih prilika za društvo u kojem živimo.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je koncept Job shadowing koji organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini pruža novu perspektivu organizacijskog razvoja. Ovaj koncept se najčešće koristi kao oblik stručnog usavršavanja, te služi za proučavanje svakodnevnih aktivnosti, posla, radnog okruženja, primjene različitih metoda i modela rada u praksi.

Zahvaljujemo se predstavnicima Udruženja vegana i veganki Viva BiH na posjeti, korisnim razgovorima i razmjeni iskustava!

Više o konceptu Job shadowing možete pročitati OVDJE., a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se javiti putem e-mail adrese selma.sljivo@mladi.org.

Izvor: mladi.org