Potpisani tripartitni ugovori za ekonomsko osnaživanje kroz plasteničku proizvodnju

Danas je u Zenici upriličeno potpisivanje tripartitnih ugovora između Grada Zenica, NVO “Muslim Aid Association” iz Sarajeva i 40 krajnjih korisnika, u skladu sa Sporazumom koji je grad potpisao s navedenom Nevladinom organizacijom.

Ovaj Sporazum ima za cilj ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku proizvodnju. Također, održana je i edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje za odabrane korisnike.

“Ranije zbog izraženog problema zagađenja mi smo pokrenuli ovaj program. Više stotina plastenika je dodijeljeno. Danas potpisujemo ugovore za 40 novih plastenika, sa svom pratećom opremom i sadnim materijalom za socijalno, materijalno ugrožene i mlade osobe. Ukupna vrijednost projekta je 170.000,00 KM”, izjavio je gradonačelnik Kasumović.

Ovim projektom Grad Zenica nastavlja s podrškom kontinuiranom razvoju plasteničke proizvodnje, kao i pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

U razdoblju od 2017. do 2023. godine kroz podsticajna sredstva u poljoprivredi realizovano je 4,5 miliona KM, dok je za ovu godinu planirano 920.000,00 KM.

Zaključno s ovom godinom, u mandatu trenutnog Gradonačelnika bit će realizovano oko 5,5 miliona KM za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Trenutno, Zenica ima 26.000,00 m2 plasteničke proizvodnje, a današnjim potpisivanjem ugovora za dodatnih 4.000m2, dolazi se do ukupno 30.000m2, što je značajan podatak za industrijski grad poput Zenice.

Također, u 2023. godini podržana je proizvodnja 2,48 miliona litara kravljeg mlijeka kroz podsticaje.

Izvor: zenica.ba