Program 10. “Šantićevog festivala djece pjesnika”

Deseti “Šantićev festival djece pjesnika” bit će održan od 26. do 28. maja u Mostaru, a na njemu će učestvovati 30 mladih pjesnika iz BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Festival se održava povodom obilježavanja godišnjice rođenja velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Festival će početi 26. maja izložbom “Deset godina Šantićevog festivala djece pjesnika” nakon koje će biti održan školski sat o životu i djelu Alekse Šantića, a predavanje će održati nastavnik Hilmo Selimotić.

Istoga dana bit će održana i pjesnička veče mladih mostarskih pjesnikinja koje su bile učesnice ovog festivala, a njima će se pridružiti i gosti, djevojke koje su nekad pobjeđivale na Festivalu. Nakon toga, uz druženje i muziku, bit će upriličeno i gledanje snimaka s predhodnih festivala.

Drugog dana Festivala planiran je obilazak groba Alekse Šantića, a zatim i Svetozara Ćorovića i Ratka Pejanovića, prigodan recital u Šantićevom parku, obilazak starog grada Mostara i rodne kuće Alekse Šantića te izložba o životu Svetozara Ćorovića.

Toga dana održat će se i finalna veče na kojoj će, uz zabavni program i druženje, biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade najuspješnijima.

Izvor: abrasmedia.info