Prijavite se na Feministički ekonomski forum

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert BiH organizuju treći Feministički ekonomski forum u petak 6. novembra od 12 do 15 sati.

Ovogodišnji FEF u fokus stavlja rodnu perspektivu pandemije COVID-19. Da bi uvođenje rodne perspektive u javni diskurs o pandemiji bilo moguće, neophodno je razumjeti da društvene promjene nisu rodno neutralne i da proizvode različite posljedice po žene i muškarce u našem društvu.

Cilj Foruma je analizirati načine na koji trenutna pandemija doprinosi produbljivanju rodne nejednakosti u oblasti zdravlja, obrazovanja, produktivnog i reproduktivnog rada i nasilja u porodici te na osnovu diskusije sa učesnicima i učesnicama dati konkretne preporuke kako bi buduće odluke kriznih štabova i drugih institucija bile pravednije i efikasnije.

Ključna pitanja na koja ćemo se osvrnuti tokom diskusije su:

• Kako se pandemija odrazila na navedene oblasti?

• Kakve je posljedice ostavila na naše živote?

• Ko je snosio najveći teret krize?

• Zašto je važno govoriti o ovim temama iz rodne perspektive

Agendu možete preuzeti ovdje.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite putem maila: amina@soc.ba najkasnije do 04. 11. 2020. Broj učesnika_ca je ograničen.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Related Posts

Aktivizam mi je spasio život

Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe. Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović […]

Projekat “Hollywood u svakom selu”

 Projekcijom filma okončan je projekat “Hollywood u svakom selu” podržan od Fondacije tuzlanske zajednice. U okviru projekta “Borba protiv pandemije Covid 19 kroz filantropiju i solidarnost” Udruženje mladih “Baum” pripremilo je i uz podršku Fondacije uspješno reliziralo online kampanju prikupljanja novca na platformi doniraj.ba. Projekat “Hollywood u svakom selu” bio je prilika da se filmska umjetnost približi[…]