Prijavite se na Feministički ekonomski forum

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert BiH organizuju treći Feministički ekonomski forum u petak 6. novembra od 12 do 15 sati.

Ovogodišnji FEF u fokus stavlja rodnu perspektivu pandemije COVID-19. Da bi uvođenje rodne perspektive u javni diskurs o pandemiji bilo moguće, neophodno je razumjeti da društvene promjene nisu rodno neutralne i da proizvode različite posljedice po žene i muškarce u našem društvu.

Cilj Foruma je analizirati načine na koji trenutna pandemija doprinosi produbljivanju rodne nejednakosti u oblasti zdravlja, obrazovanja, produktivnog i reproduktivnog rada i nasilja u porodici te na osnovu diskusije sa učesnicima i učesnicama dati konkretne preporuke kako bi buduće odluke kriznih štabova i drugih institucija bile pravednije i efikasnije.

Ključna pitanja na koja ćemo se osvrnuti tokom diskusije su:

• Kako se pandemija odrazila na navedene oblasti?

• Kakve je posljedice ostavila na naše živote?

• Ko je snosio najveći teret krize?

• Zašto je važno govoriti o ovim temama iz rodne perspektive

Agendu možete preuzeti ovdje.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite putem maila: amina@soc.ba najkasnije do 04. 11. 2020. Broj učesnika_ca je ograničen.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Related Posts

U “Akciji solidarnosti” banjalučki Crveni krst prikupio 200 paketa hrane

U “Akciji solidarnosti”, koju je organizovao Crveni krst Banjaluka i koja je završena, ukupno je prikupljeno namirnica za 200 paketa koje će u narednim danima podijeliti socijalno ugroženim porodicama i pojedincima koji nisu korisnici Javne kuhinje. “Naši volonteri će narednih dana u banjalučkim mjesnim zajednicama podijeliti pakete socijalno ugroženim porodicama i pojedincima”, kažu iz Crvenog krsta. Kako […]

“Bosonogi dječak” humanista velikog srca

Čovjek velikog srca, predsjednik humanitarnog udruženja “Mozaik prijateljstva” i autor knjige “Priča o bosonogom dječaku”. Znate li o kome je riječ? Sigurni smo da znate! U nastavku pogledajte video priču sa Miroslavom Subašićem koji je o teškim iskustvima svog života s ulice napisao knjigu: „Priča o bosonogom dječaku“ Autorka: Nataša Gavur mladibl.com