Promocija zbornika radova Kojeg je roda sigurnost?

Sarajevski otvoreni centar vas poziva na promociju novog zbornika Kojeg je roda sigurnost? 20 godina Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 “Žene, mir i sigurnost” u kontekstu Bosne i Hercegovine. Publikacija okuplja radove 14 autora_ica koji se bave pitanjima roda i sigurnosti iz više perspektiva, i povezuje predstavnike_ce akademske zajednice, nevladinog sektora i eksperte_ice.

Promocija će biti organizovana online (preko Zoom platforme) u utorak 10. novembra s početkom u 13 sati. Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite putem prijave.

Promociju će moderirati Vanja Matić, službenica za rodna pitanja, Misija OSCE u BiH, a u diskusiji će učestvovati priređivačice Zbornika Amila Ždralović i Mirela Rožajac Zučičić i autor_ica Adnan Kadribašić i Lejla Balić.

Učesnicima_cama će se obratiti i ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, NJ.E. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova, te Emina Bošnjak, direktorica Sarajevskog otvorenog centra. Zbornik ”Kojeg je roda sigurnost” dostupan je ovdje.

Zbornik je nastao u saradnji Sarajevskog otvorenog centra sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i kroz institucionalnu podršku Švedske kroz program razvojne saradnje i Ambasade.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Related Posts

Konferencija “Youth Inspiration Academy” 2022

Dodjelom priznanja “Junak/junakinja svoje zajednice”, edukativnim radionicama i koncertom Amela Ćurića Fondacija tuzlanske zajednice obilježava Međunarodni dan volontera Fondacija tuzlanske zajednice i ove godine povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, organizuje konferenciju Youth Inspiration Academy sa nizom edukativnih radionica usmjerenih na lični razvoj mladih, te njihov društveni i poduzetnički angažman. Na konferenciji, koja se ove godine održava […]

Volontiranje i aktivizam: Put ka uspjehu i izgradnji sebe

Ukoliko ideš u srednju školu ili si adolescent odnosno adolescentica koji ili koja pokušava pronaći svoje mjesto u društvu van škole/fakulteta, onda je ovaj blog baš za tebe! Osoba sam koja je svoje srednjoškolske ali i fakultetske (koji još uvijek traju) dane provodila u raznim vannastavnim aktivnostima i obavezama. Naravno, ta navika se proteže još iz osnovne[…]