PRIJAVI SE NA TRENING SEMINAR

“Game Changers – Promoviranje ljudskih prava i jednakosti kroz sport” je inicijativa čiji je primarni cilj iskoristiti snagu sporta za podsticanje društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Sam naziv projekta “Game Changers” (Mijenjamo igru) odražava važnost promjene paradigme i stvaranje novih standarda u promociji pozitivnih vrijednosti putem sporta. Fokusirajući se na mlade, ranjive grupe, organizacije civilnog društva i sportske subjekte, projekat teži da podstakne prevazilaženje društvenih prepreka, diskriminacije i promoviše inkluziju. Kroz raznovrsne aktivnosti kao što su radionice, turniri i seminari za izgradnju kapaciteta, projekt teži osnaživanju marginaliziranih društvenih kategorija, unapređenju rodne ravnopravnosti i razumijevanja među različitim kategorijama društva te kreiranju veće društvene kohezije i inkluzije kroz sport. Biti “game changer” znači biti ključni faktor ili akter koji donosi značajne promjene ili preokrete u društvu – biti sposoban preoblikovati postojeće norme, prakse ili trendove i uticati na njihov dalji razvoj na pozitivan i održiv način. Projekat finansira Evropska unija, a implementiraju projektni partneri – fairplay inicijativa (VIDC) iz Austrije zajedno sa lokalnim udruženjima “Igrajmo Zajedno Inicijativa” (IZI) i “Inicijativa mladih za ljudska prava” YIHR iz Bosne i Hercegovine.

KOME JE TRENING NAMIJENJEN?
Trening je namijenjen sportskim trenerima i drugim sportskim subjektima, pedagozima, socijalnim i omladinskim radnicima, te predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine.
Cilj treninga je osposobiti učesnike neophodnim znanjima, vještinama i alatima koje mogu aktivno primjenjivati sa djecom i mladima u svojim lokalnim zajednicama, koristeći sport kao sredstvo za promociju društvene inkluzije, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.
Učesnicima će biti prenesena fairplay metodologija za izvođenje radionica koja povezuje korištenje igre i kretanje u svrhu edukacije i refleksije. Učesnici će usvojiti praktične metode da kroz igru mogu potaknuti važne razgovore o bitnim društvenim i sportskim temama kao što su ljudska prava, diskriminacija, ravnopravnost, fairplay, različitosti, poštovanje, timski rad i srodne teme. Odvija se interaktivno kroz rad u grupama, diskusijama te kroz igru i kretanje.
Nakon završetka seminara, polaznici će imati potrebno znanje i alate te priliku aktivno sudjelovati u projektu putem fairplay radionica koje će samostalno implementirati u svojim lokalnim zajednicama.
Trening seminar će se održati od 17.05.2024. do 20.05.2024. u Sportsko-rekreativnom Centru Ajdinovići.

NAPOMENA
Svi troškovi smještaja, prijevoza i hrane tijekom seminara bit će pokriveni projektom. Detaljna agenda će blagovremeno biti dostavljena odabranim kandidatima.

KAKO SE PRIJAVITI?
Potrebno je ispuniti prijavni formular klikom na link.

Krajnji rok za dostavljanje prijava putem aplikacione forme je 06.05.2024. do 23:59h. Odabrani kandidati će biti kontaktirani od strane našeg tima najkasnije do 10.05.2024. Za sva dodatna pitanja molimo Vas da nam se obratite putem e-maila na mirna@izi.ba.

Izvor: rolify.com