Predstavnice švedske organizacije ABF boravile u radnoj posjeti Centru za građansku suradnju u Livnu

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji CGS implementira uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra, predstavnice švedske organizacije ABF, Mariana Emanuelsson i Camilla Mörberg,  boravile su u radnoj posjeti Centru za građansku suradnju u Livnu.

Arbetarnas Bildningsförbund, skraćeno ABF, je nestranačko i neprofitno Udruženje za radničko obrazovanje osnovano 16. studenog 1912. godine u Švedskoj. Demokracija, raznolikost, pravednost i jednakost temelji su njihovog djelovanja, a dijele vrijednosti sa radničkim pokretom. ABF ima preko 50 podružnica diljem Švedske i 300 organizacija članica.

Suradnja između ABF-a i Centra za građansku suradnju uspostavljena je kroz proces učenja s ciljem razmjene dobrih praksi, znanja i iskustava. Tijekom radne posjete, CGS je predstavnice ABF-a upoznao sa političkom, ekonomskom i socijalnom situacijom u Bosni Hercegovini, stanju u oblasti ljudskih prava, s nevladinim sektorom i civilnim društvom, a posebno sa sindikalnim i radničkim pokretom koji djeluje u BiH.

Sastanak u prostorijama Centra za građansku suradnju

U svrhu boljeg upoznavanja i razumijevanja, Centar za građansku suradnju je organizirao zajednički sastanak sa predstavnicama ABF-a i članovima/icama Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava koja djeluje u okviru projekta „Zajedno za radnička prava“.

Mariana Emanuelsson i Camilla Mörberg predstavile su rad i strukturu švedskog Udruženja za radničko obrazovanje: „Glavni zadatak ABF-a je podizanje znanja o ljudskim pravima i demokraciji, a vizija nam je svijet i društvo koji su oslobođeni od svih pritisaka i nepravde“, pojasnile su predstavnice ABF-a te naglasile da je svim radnicima/cama potrebno osigurati educiranje i usvajanje novih znanja i vještina.

Predstavnici/ce sindikata i članovi/ce Mobilnog tima iz Unsko-sanskog kantona, Zehra Hadžić i Muhamed Mahmutović, Kantona 10, Marko Žižić, Zapadnohercegovačkog kantona, Vjekoslav Markota i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Edina Čomić, imali/e su priliku upoznati gošće iz Švedske i s njima razmijeniti primjere dobre prakse ali i probleme s kojima se svakodnevno suočavaju radnici/ce i sindikati u Bosni i Hercegovini.

Razmjena dobrih praksi s Mobilnim timom Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava

Zehra Hadžić, predsjednica Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantonalnog odbora USK, upoznala je prisutne sa situacijom u sindikatima na području cijele Bosne i Hercegovine. „Problemi s kojima se suočavaju radnici/ce u BiH svakodnevno su mnogobrojni, najviše iz razloga razjedinjenosti i nedostatka solidarnosti između sindikata u državi. Sindikati, članovi i vodstvo, se moraju ohrabriti i ojačati kako bi vratili povjerenje radnika/ca u sindikat i borbu za bolja prava, a to se postiže kontinuiranim educiranjem i privlačenjem novih članova/ica“ istaknula je gospođa Hadžić.

Izvršna direktorica Centra za građansku suradnju, Zulka Baljak, izrazila je značaj ove suradnje za CGS, članice Koalicije, ali i za bh. društvo, zahvalila se predstavnicima ABF-a na prilici za učenje te je najavila i daljnje aktivnosti koje će CGS realizirati s ABF-om.

Upoznavanje Mariane i Camille s prirodnim ljepotama BiH

Aktivnost je implementirana uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra iz Švedske.

Predstavnice švedske organizacije ABF boravile u radnoj posjeti Centru za građansku suradnju u Livnu (koalicijasindikata.ba)

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]