Predstavnice i predstavnici kompanija, fondacija i javnih institucija razgovarali o poreskom tretmanu donacija

Cilj sastanka – procjena stanja, praksi i potreba u pogledu primjene zakona o porezu na dobit na nivou entiteta i Brčko distrikta, a prisutni su iznijeli poteškoće koje se javljaju prilikom doniranja, u vezi s administrativno-pravnim procedurama.

Prvi konsultativni radni sastanak tematskog zagovaračkog tima na temu jačanja korporativne filantropije kroz razvoj praksi finansijskog i nefinansijskog izještavanja kompanija u Bosni i Hercegovini održan je 10. novembra 2022. godine u okviru programa „Pravni okvir za filantropiju“. Sastanku su prisustvovali predstavnici i predstavnice kompanija i fondacija članica Filantropskog foruma te predstavnici i predstavnice javnog sektora.

Prepoznavajući potrebe i probleme kompanija u smislu procedura koje otežavaju davanja, sastanak je organizovan s ciljem procjene stanja, praksi i potreba u pogledu primjene zakona o porezu na dobit, usvojenih na nivou entiteta i Brčko distrikta, koji pružaju mogućnosti smanjenja rashoda do 3% od ukupnih prihoda u tekućoj poreskoj godini za kompanije koje daju donacije.

Kroz konstruktivan razgovor prisutni su razmijenili ideje, kao i prakse kompanija, iznijeli poteškoće s kojima se susreću prilikom doniranja, a koje se tiču brojnih ograničavajućih administrativno-pravnih procedura te dali jasne prijedloge za dalje aktivnosti kojima ćemo se baviti u okviru spomenute tematike. Rezultati sastanka će služiti kao osnova daljnih analitičkih aktivnosti i prijedloga javnih politika koje trebaju olakšati provođenje društveno odgovornih aktivnosti kompanija u BiH.

Program „Pravni okvir za filantropiju“ provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija HastorUdruženje Pomozi.baMreža za izgradnju miraFondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a.

.    

lonac.pro

Related Posts

Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje #16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“ za gledatelje iz zemalja Zapadnog Balkana

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu. Povodom početka globalne kampanje […]

U Livnu održane dvije obuke za unaprijeđene kapaciteta lokalnih udruga i organizacija

Centar za građansku suradnju iz Livna je u prethodnom periodu organizirao dvije obuke za unaprjeđenje vlastitih kapaciteta ali i kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva i udruga koje su pokazale interes za sudjelovanje. Prva obuka je održana na teme „Pisanje projekata i Namicanje sredstava“, a trener na obuci je bio Zlatko Sarić. Sudionici obuke su osim teoretskog dijela[…]