Poziv za sudjelovanje na obukama iz poduzetništva i društvenog poduzetništva za predstavnike/ce udruga i pojedince s područja ŽZH/K8 i HBŽ/K10

Centar za građansku suradnju iz Livna u partnerstvu s Udruženjem građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ organizira obuku iz poduzetništva, socijalnog poduzetništva i pisanja biznis/poslovnog plana.

Jedna dvodnevna obuka će biti održana u Livnu za Kanton 10/Hercegbosansku županiju, a druga će biti održana u Posušju za Kanton 8/Zapadnohercegovačku županiju.

Obuke se organiziraju za predstavnike udruga/udruženja/nevladinih organizacija/organizacija civilnog društva, za neformalne grupe i pojedince kao motivacija za pokretanje poduzetništva i socijalnog poduzetništva te za razvoj poslovnih ideja, izrada nacrta poslovnih planova s ciljem mogućnosti realizacije ideje.

Razvoj poduzetništva na prostoru navedena dva kantona/županije otvara mogućnosti za osnivanje malog i/ili srednjeg poduzetništva, što bi značajno doprinijelo lokalnom razvoju, zapošljavanju mladih i njihovom ostanku na ovom području.

Podrška za provedbu poslovnih planova će se dodjeljivati samo za socijalno poduzetništvo i bit će u vlasništvu udruga građana ili nevladinih udruga, a ne pojedinaca. Ove nevladine organizacije će imati priliku širiti poduzetnički duh u svojim zajednicama.

Prvi dan obuke organizirat će se za predstavnike lokalnih dionika i pojedince koji će moći sudjelovat kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine o osnovnim elementima, važnosti i mogućnostima poduzetništva i socijalnog poduzetništva. Teme prvog dana edukacije:

– Što je poduzetništvo i socijalno poduzetništvo; oblici, razlike između tradicionalnog i socijalnog poduzetništva;

– Institucionalni i pravni okvir poduzetništva i socijalnog poduzetništva u BiH;

– Socijalno poduzetništvo i nevladine organizacije; Važnost ulaganja u jačanje kapaciteta nevladinih organizacija, kao i institucija koje bi trebale sustavno podržavati socijalno poduzetništvo i/ili socijalna poduzeća i zadruge;

– Nove linije za promicanje društveno-poduzetničkih inicijativa: aktivno uključivanje poslovnog sektora i daljnji napori na podizanju medijske vidljivosti organizacija koje se bave socijalnim poduzetništvom;

– Primjeri uspješnog rada nevladinih organizacija koje ciljaju na žene, mlade i osobe s invaliditetom.

Drugi dan obuke bit će organiziran za one koji su prošli osnovnu obuku radi daljnjeg usavršavanja znanja i vještina o mogućim pitanjima koja se javljaju kao nastavak prvog dana obuke, kao što su:

– Motivacija i razvoj poslovnih ideja za poduzetništvo (poduzeće) i mogućnosti realizacije ideje;

– Tržište roba i usluga, prikupljanje podataka o potencijalnom tržištu i prodaji proizvoda/usluga;

– Kako osnovati društveno poduzeće ili poduzeće (proizvodno ili uslužno);

– Osnove socijalnog poduzetništva, sposobnost preuzimanja rizika i odgovornosti;

– Osnovna obrtna sredstva i financijska sredstva;

– Izrada poslovnog plana (radionica);

– Kako prikupiti početna sredstva za provedbu poslovnog plana.

Nakon održanih obuka, zainteresirane udruge/udruženja/nevladine organizacije/organizacije civilnog društva će imati priliku finalizirati svoj biznis/poslovni plan kroz mentorski rad sa ekspertom.

Na kraju procesa, Centar za građansku suradnju će financijski podržati provedbu jednog biznis plana i pokretanja društvenog poduzeća (prikupiti ćemo završene biznis planove u dogovorenom roku i formirati peteročlanu komisiju/povjerenstvo za dodjelu bespovratnih sredstava).

Jedna udruga/nevladina organizacija/organizacija civilnog društva će biti podržana sredstvima u iznosu od 4.500$. Podrška će biti pružena u vidu materijala i/ili opreme, usluga potrebnih za pripremu i pokretanje društvenog poduzeća, tj. provedbu poslovnog plana. Ostali lokalni akteri će biti pozvani da podrže osnivanje društvenog poduzeća.

Obuke su besplatne za sve sudionike/ce.

Sva pitanja koja se tiču ovoga poziva za sudjelovanje trebaju biti dostavljena na e-mailove: Ivona Mišković, cgs-li@tel.net.ba, telefon/faks: 034202770 i Danka Zelić, danka.zelic@tel.net.ba, mob: 063332294.

Organizator snosi troškove prijevoza, osvježenja i ručka za sve sudionike.

Sudionici/ce će 5 dana prije početka obuke dobiti sve potrebne tehničke informacije.

Prva dvodnevna obuka će biti održana 29. i 30. travnja/aprila 2022. godine  u sali za sastanke u PTC Forum, Livno.

REGISTRACIJU ZA HERCEGBOSANSKU ŽUPANIJU/KANTON 10 MOŽETE IZVRŠITI NA LINKU.

Druga dvodnevna obuka će biti održana 9. i 10. svibnja/maja 2022. godine u sali za sastanke u Restoranu Astoria, Posušje.

REGISTRACIJU ZA ZAPADNOHERCEGOVAČKU ŽUPANIJU/KANTON 8 MOŽETE IZVRŠITI NA LINKU.

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]