Poziv za studente i mlade novinare: Prijavite se na trening i plaćenu novinarsku praksu

Mediacentar Sarajevo i Albany Associates pozivaju studente i studentice završnih godina žurnalistike i komunikologije iz BiH, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, da se prijave na edukativni program o digitalnoj medijskoj produkciji „Slobodni glasovi“.

Program će se održati u periodu od 1. decembra do 25. decembra 2020. godine.

Uvodni trening traje pet dana, od 1. decembra do 5. decembra 2020. Trening će se održati u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Oslobođenje (Sarajevo), BIRN (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), eTrafika (Banja Luka) i RTV Slon (Tuzla) traje ukupno tri sedmice, od 7. do 25. decembra 2020.

Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno. Program će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

Trening obuhvata sljedeće module: pregled bh. medijske scene; osnove medijskog izvještavanja; pretraga podataka online i fact checking; fake news i dezinformacije; digitalna fotoprodukcija, multimedijska produkcija.

Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara, urednika i drugih medijskih eksperata. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima.

Prisustvo svim danima treninga (1.12. – 5. 12. 2020.) je obavezno. 

Partnerski mediji na programu su:

– Oslobođenje (https://www.oslobodjenje.ba/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Sarajevu

– Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) (https://detektor.ba/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Sarajevu

– Nezavisne novine (www.nezavisne.com) – polaznici će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci

– eTrafika (https://www.etrafika.net/) – polaznici će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci

– RTV Slon (www.rtvslon.ba) – polaznici će tokom prakse boraviti u Tuzli

Na svakom od partnerskih medija, polaznici će u saradnji sa mentorima iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definisanju i realizaciji svojih novinarskih zadataka.

Praksa traje tri sedmice (7.12. – 25.12.2020.) i prisustvo na njoj je obavezno tokom cijelog perioda.

Za svakog polaznika programa predviđena je stipendija u iznosu od 1000 KM bruto kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa. Smještaj tokom petodnevnog treninga u Sarajevu obezbijedit će organizator, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu. S obzirom na to da će većina polaznika praksu obavljati van svog mjesta boravka, organizatori pozivaju da se prijave oni polaznici koji su spremni tokom trajanja programa boraviti u drugim gradovima.

Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice završnih godina novinarstva i komunikologije iz BiH, kao i mladi bh. novinari i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva.

Neophodno je da kandidati imaju dobro znanje engleskog jezika; poznaju osnove multimedijalne produkcije; da su kompjuterski pismeni.

Da biste se prijavili, potrebno je poslati:

• Ukoliko ste student/ica – uvjerenje da ste student/ica odsjeka za novinarstvo/komunikologiju na nekom od fakulteta u BiH (završna godina BA, ili I i II godina MA programa) ili kopija indeksa

• Popunjen aplikacioni formular, koji se može preuzeti ovdje.

• Motivaciono pismo do 300 riječi.

Prijave možete slati na e-mail: anida@media.ba, do 22. novembra 2020. godine.

Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje. Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail.

etrafika.net

Related Posts

Udruženje „Ruku na srce“: U City Pub-u sinoć uz grupu Dernex obilježen Međunarodni dan volontera

Sinoć je u sarajevskom City Pub-u povodom Međunarodnog dana volontera održana humanitarna svirka grupe Dernex, a u sklopu akcije „Nijedno dijete bez paketića“. Humanitarnom svirkom, Udruženje „Ruku na srce“ slavilo je sve dosadašnje uspjehe koji ne bi bili mogući bez velikog zalaganja i rada volonterki i volontera Udruženja. Također, posjetioci su dolaskom na svirku podržati našu zimsku […]

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene kroz 2022. godinu

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE“, je simbolično organiziran 5.12.2022. na Međunarodni dan volontera, s ciljem da promovira uspješne priče kroz aktivnosti omladinskih lidera, omladinskih političkih lidera i službenika za mlade u protekloj godini. Događaj je okupio preko 100 mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima, kako[…]