Poziv porodiljama u FBiH: Svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1.000 KM podrške

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i premijer FBiH Nermin Nikšić predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare novu aplikaciju za porodilje u FBiH.

Aplikacija E-porodilja omogućava svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1.000 konvertibilnih maraka za novorođenu djecu u Federaciji BiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima.

“Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost”, izjavio je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je

maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je Delić.

Tokom konferencijeza novinare naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), koja ne osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

“Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH”, kazao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

“Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz njihovu inicijativu za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, u okviru Energetskog paketa EU. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem E-Porodilja, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u FBiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini”, istakla je Sahakyan.

Izvor: klix.ba