Stanar biznis inkubatora Zenica “LES dizajn” – Želimo postati lider na BH. tržištu

POZITIVNE POSLOVNE PRIČE

STANAR BIZNIS INKUBATORA ZENICA,„LES DIZAJN“ – “ŽELIMO POSTATI LIDER NA BH. TRŽIŠTU!”

Od 2006. godine do danas Biznis inkubator Zenica je mjesto koje se može pohvaliti da je omogućilo mnogim danas, već poznatim preduzećima, da načine svoje početne korake u biznisu baš onda kada im je bilo najpotrebnije, na samom početku.

Biznis inkubator Zenica mjesto je na kojem su brojne poslovne ideje postale stvarnost i vremenom se razvile do mjere da su spremne opstati i po tržišnim uslovima. Preduzeća koja započnu svoje poslovanje u Biznis inkubatoru Zenica i razviju se, te opstanu je više od 90 % što je izuzetno pozitivno.  Postoje i oni koji su svoje prvobitne ideje prilagodili i modifikovali u nešto što im se pokazalo kao bolja opcija. ZEDA je ponosna na činjenicu da je vrlo malo onih koji su svoje biznise ugasili i nisu pokušali opet.

ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom kroz različite mehanizme i načine podrške nastoji olakšati poslovanje onima koji prolaze proces inkubiranja, te iz godine u godinu poboljšava poslovni ambijent. Proces inkubiranja traje pet godina, a mnogi su se razvili mnogo brže, te im više nije bila potrebna podrška i svoje poslovanje su nastavili bez Agencije ZEDA.

Jedan od korisnika Biznis inkubatora Zenica koji je prije 9 mjeseci započeo svoju poslovnu ideju u Biznis inkubatoru Zenica je proizvodni obrt „LES dizajn“ na čijem je čelu Mesud Joldić.

„Les dizajn“ proizvodi pločasti namještaj i namještaj od punog drveta s naročitim naglaskom na kuhinjski namještaj.

 G. Joldić, stolar po struci, proveo je dugi niz godina radeći u tvornicama namještaja gdje je stekao potrebno znanje i iskustvo, te je prepoznao da je došlo vrijeme da samostalno pokrene biznis.

-„Prepoznali smo da je Biznis inkubator Zenica kojim upravlja Agencija ZEDA odlična prilika za razvijanje biznisa. Svakom početniku je vrlo značajna početna cijena stanarine pa nam je vrlo značajno to što je stanarina subvencionirana od strane Grada Zenice i cijene nisu komercionalne. Također, od velikog značaja je podrška Agencije ZEDA kao i informacije koje dobijamo od Agencije ZEDA o obukama, seminarima, sajmovima, javnim pozivima i dostupnim grant sredsvima“ – rekao je Joldić čije je preduzeće jedno od 40 stanara Biznis inkubatora Zenica. Broj stanara u Inkubatoru se mijenja, jedni odlaze i nastavljaju poslovanje po tržišnim pravilima, a drugi dolaze i tek započinju realizaciju svojih poslovnih ideja sve dok se dovoljno ne razviju da mogu samostalno nastaviti poslovanje.

-„Iako tek na početku, možemo se pohvaliti da smo u kratkom vremenskom periodu stekli mnogo zadovoljnih klijenata. Većinu radova izvodimo ručno, a ne mašinski, pa smo samim tim drugačiji od drugih koji se bave istim poslovima i svakom djeliću namještaja pristupamo sa puno pažnje i preciznosti“ – otkrio  je g. Joldić.

Iako tek na početku, „Les dizajn“ je već sklopio brojna partnerstva i ostvario saradnju sa drugim preduzećima pa je upravo to bio put da njihovi proizvodi zauzmu mjesto i na inostranom tržištu.

-„Naročito sam ponosan što su naši proizvodi u saradnji sa partnerima pronašli klijente i na inostranom tržištu, naročito holandskom i nadam se da ćemo u budućnosti intenzivirati tu saradnju, povećati izvoz,  kupiti potrebne mašine, te omogućiti zapošljavanje novih radnika. „Les dizajn“ će postati preduzeće koje će biti među 5 najrazvijenih u BiH u oblasti u kojoj djelujemo i naporno ćemo raditi da taj cilj ostvarimo“ – istakao je g. Joldić čije proizvode možete pogledati na Facebook stranici  Namještaj po mjeri – Joldić https://www.facebook.com/joldicnamjestaj  ili lično u Biznis inkubatoru Zenica, na adresi: Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb.

Ovo je još jedna pozitivna poslovna priča u kojoj smo predstavili one koji su krenuli putem ostvarenja svojih snova i hrabrim koracima realizacije svojih poslovnih ideja.

Iz mjeseca u mjesec sve je više onih koji svoju poslovnu ideju žele realizovati u Biznis inkubatoru Zenica, a ZEDA i Grad Zenica rade na projektima koji će omogućiti proširenje kapaciteta Inkubatora, a samim tim će doprinijeti povećanju šansi onima koji žele kreirati radno mjesto sebi i drugima.

I za put od hiljadu milja potreban je prvi korak…

Related Posts

EU4Tech PoC: Novi poziv za inovativne ideje

Nastavljajući raditi na svojoj misiji pružanja podrške razvoju inovativnih poslovnih ideja, INTERA Tehnološki Park ostaje uključena u regionalne i europske inicijative kroz koje timovi i poduzeća mogu dobiti značajnu podršku u ranim fazama razvoja svojih ideja. Jedna od takvih inicijativa je i projekt EU4Tech PoC čiji je glavni cilj pružiti timovima tehničku podršku kako bi, prije izlaska na tržište, […]

Otvoren konkurs za program “Fondacija našeg kraja”

Trag fondacija uz podršku Porticus fondacije i u partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice, Fondacijom Mozaik, Mrežom za izgradnju mira i Fondacijom Hastor, je početkom decembra pokrenula program i konkurs „FONDACIJA NAŠEG KRAJA – ZAJEDNICA SE PITA!” sa ciljem da podstakne osnivanje lokalnih fondacija u Bosni i Hercegovini. Konkurs “Fondacija našeg kraja” osmišljen je kao inkubator za lokalne fondacije,[…]