Posla ima, ali nema ko da radi

Masovan odlazak građana Bosne i Hercegovine u inostranstvo već odavno nije vijest. Tek usputno objava procenata i po koja životna priča.

Masovan odlazak građana Bosne i Hercegovine u inostranstvo već odavno nije vijest. Tek usputno objava procenata i po koja životna priča. O razlozima je tek suvislo govoriti. Ima ih mnogo. Sjećate se, pojedinim poslodavcima je izgovor često bio: “Ima ko će raditi.” Sada je i to pitanje. Radna snaga je u deficitu, posla ima, ali nema ko da radi. Za glavu se sada hvataju svi. Šta je rješenje i ima li ga uopće?

Zavarivači, bravari, moleri, keramičari i brojna druga zanimanja postaju sve traženija u zemljama Zapadne Evrope. Dovoljan razlog da i iz ove branše sve veći broj bh. građana odlazi u potrazi za poslom. Primjera radi, u Tuzlanskom kantonu poslodavcima je sve teže naći dobrog zanatliju. Teško je i mlade motivirati da ostanu ovdje i rade.

“Dosta učenika po završetku srednje škole napusti državu i zaposlenje traži negdje u inostrantstvu”, kaže Jasmin Mrkaljević, nastavnik u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi Tuzla.

Da je zaista tako, pokazuju i oglasi za posao koji se često ponavljaju, jer se na njih ne prijavi niko ili se prijavi mali broj kandidata, koji također odustanu od posla ukoliko nisu zadovoljni uvjetima rada. Poslodavci, s druge strane, često ne mogu dati više od prosjeka plaće.

“Novim generacijama treba puno vremena da bi stasali u kvalifikovanu radnu snagu, pored diplome koju dobiju po završetku obrazovanja. To je samo polazna osnova, a radno iskustvo i znanje se treba tek postići. Nažalost, dešavalo nam se i da na poziv da trebamo zaposliti deset novih uposlenika ne dobijemo deset kandidata”, ističe Nedim Mujkić, direktor firme za proizvodnju, usluge, trgovinu i zastupanje.

“U zadnje vrijeme je čest slučaj da se u ‘jakim’ firmama koje zapošljavaju deficitaran kadar po raspisivanju konkursa niko ne prijavi. Dosta kvalitetnih i već obučenih majstora i učenika koji izađu iz procesa obrazovanja zaposlenje traže vani”, dodaje Mrkaljević.

Radno iskustvo je jedan od primarnih uvjeta za poslodavce, što mladi bez iskustva ne shvataju dovoljno ozbiljno, kažu u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, odakle ukazuju koja su to najtraženija zanimanja.

“Građevinski radnici su jedna od najtraženijih zanimanja – od tehničara i osoba s visokom školom pa do zidara, tesara, limara, metalske struke, zavarivača”, navodi Amela Makul, PR Službe za zapošljavanje TK-a.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku broj stanovnika u Tuzlanskom kantonu iz godine u godinu sve je manji. Ako gledamo starosnu strukturu u ovom kantonu, povećava se broj starijih osoba od pet godina, pa se s obzirom na trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine postavlja pitanje: Da li će poslodavci u Tuzlanskom kantonu biti prinuđeni da zapošljavaju penzionere?

Izvor: akta.ba