Posjete koje šire vidike i uče kako iskoristiti pružene prilike

Institut za razvoj mladih KULT danas je ugostio predstavnika Centra za edukaciju i obrazovanje Tuzla.

Današnji dan posvetili smo učenju, razmjeni informacija i iskustava. Naš gost imao je priliku pitati sve što smatra da će njegovoj organizaciji koristiti u budućem radu.

“Bilo mi je vrlo korisno da vidim kako to uspješni rade, da osvijestim kako ustvari izgleda nešto čemu trebamo svi težiti. Dobio sam mnogo informacija, koje tek trebam obraditi, a brojne nedoumice koje sam imao sam otklonio. Najvažnije mi je to što sam shvatio da imam otvorena vrata i ljude kojima se mogu obratiti, jer vidim Institut kao primjer i broj jedan u nevladinom sektoru. Otvoreni su mi vidici kako da nešto unaprijedim i na koji način da iskoristim ideje i prilike koje će mi se pružati u periodu koji slijedi”, rekao je Almir Paočić, direktor Centra za edukaciju i obrazovanje Tuzla.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je koncept Job shadowing koji će organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini pružiti novu perspektivu organizacijskog razvoja. Ovaj koncept se najčešće koristi kao oblik stručnog usavršavanja, te služi za proučavanje svakodnevnih aktivnosti, posla, radnog okruženja, primjene različitih metoda i modela rada u praksi.

Cilj programa jeste transfer znanja, iskustva i dijeljenje praktičnih savjeta u različitim oblastima djelovanja nevladinih organizacija, a koje su od značaja za razvoj i unapređenje organizacijskih kapaciteta. Pored mentorstva, savjetodavne uloge i osnaživanja ljudskih resursa, cilj je umrežavanje, motiviranje na stvaranje partnerstva i pružanje podrške razvoju civilnog sektora.

Pružajući mogućnost predstavnicima organizacija da se uživo upoznaju s određenim procedurama rada u Institutu i pitaju sve što žele i što bi bilo od koristi za razvoj njihovih organizacija, zajednički dolazimo do novih ideja i prilika. Dosadašnje posjete pokazale su se vrlo korisnim, a partnerske organizacije često odluče primijeniti ono što su vidjeli i naučili u posjetama.

Centar za edukaciju i obrazovanje Tuzla je partnerska organizacija koja sudjeluje u programu jačanja organizacijskih kapaciteta podržanog kroz Snagu lokalnog.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje današnjem gostu.

S nestrpljenjem očekujemo posjete koje nam slijede!

Više o konceptu Job shadowing možete pročitati  OVDJE, a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se javiti putem e-mail adrese selma.sljivo@mladi.org.

Izvor: mladi.org