Portfolio Omladinske banke: Preduzetnice Alma Bašić i Rialda Jašarević pomažu da i tvoja biznis ideja zaživi

Ekosistem Omladinske banke – podržavamo, uvezujemo, upućujemo jedni na druge!

📈 Kada ciljevi, planovi i ambicije postaju stvarnost 

Mnogi od nas maštaju, planiraju i imaju ciljeve, a ponekad, uz pravu podršku pronađu način da ih ostvare. Dvadesetsedmogodišnja Alma Bašić i tridesetrogodišnja Rialda Jašarević su uspjele i uz podršku Omladinske banke, još prošle godine, osnovale su svoj mikrobiznis i postale su vlasnice BASIC Centra (Business Advanced Start-up Initiative Center). Educirale su se, razvijale preduzetničke kompetencije, pratile potrebe tržišta i postale stručnjakinje u svojoj oblasti. Danas, Alma i Rialda u svom BASIC Centru, konsultantskoj agenciji koja se bavi izradom projektnih aplikacija, biznis planova i poslovnim savjetovanjem za mala, srednja i start-up preduzeća, prenose svoje znanje svim preduzetnicima i preduzetnicima koji imaju biznis ideju, a ne znaju kako početi. Nedavno su u Startup studiju održale edukaciju na temu “Program podrške mladima za pokretanje start-up poslovnih projekata”, ali i onu o uspješnoj prijavi za grant i apliciranju za bespovratna sredstva na javne pozive. 

“U godinama iza nas, sticale smo formalno i neformalno obrazovanje na različitim institucijama kako domaćim tako i inostranim, te radeći u privatnom sektoru svjesno i nesvjesno smo razvijale poduzetničke kompetencije, pronalazile motive i ideje koje su nas dovele do razvoja vlastitog biznisa. Zahvaljujući prethodno navedenom, prepoznale smo potrebe na tržištu za ovom vrstom usluge, takozvanu tržišnu nišu te iskoristile taj nedostatak u svoju korist. Dakle, BASIC Centar je produkt dugogodišnjih ciljeva, planova i ambicija”, rekla je Rialda jašarević. 

Iako se obje slažu da “pokretanje i vođenje vlastitog biznisa iziskuje puno energije i motivacije naročito kada na tržištu BiH pružate intelektualne usluge”, Alma i Rialda pričaju da je njihov put bio “jednostavan i kristalno jasan”, ali i da su zahvaljujući mentorskoj podršci koju su dobile postale prepoznatljive na teritoriji Bosne i Hercegovine: 

“Možda neskromno zvuči, ali naš put je bio dosta jednostavan i kristalno jasan. Imale smo jasno definisanu ideju, ciljeve te realno izrađen biznis plan koji smo slijedile i bez većih izazova uspješno savladale prvu godinu poslovanja. Već na samom početku bilo nam je jasno da je korisnicima naša usluga daleko potrebnija nego što smo to i očekivale. Iskustvo koje smo ranije sticale pomoglo nam je da ne pravimo početničke greške te da pametno investiramo i uložimo zarađeni novac. Također, zahvaljujući mentorima s kojima radimo unaprijedile smo naše poduzetničke sposobnosti, uložile vrijeme i resurse u dodatne edukacije koje su nam omogućile da već sada budemo prepoznati na teritoriji BiH te da nam klijenti vjeruju”, ispričala je Alma Bašić. 

👏 Izazovi su tu da ih prevaziđemo

“Jednostavan i kristalno jasan put” nije bio bez prepreka, kako to i biva u svijetu preduzetništva. Trebalo je potencijalnim klijentima predstaviti uslugu koja nije opipljiva, ali uz dovoljno energije i motivacije možemo prevazići izazove: 

Kompaktan tim koji ima dovoljno jaku želju, znanje i vještine da se bori sa svim izazovima s kojim se susreće, ali naravno bez kvalitetnog proizvoda ili usluge koji zadovoljavaju stvarne potrebe na tržištu nijedan biznis neće moći uspjeti”, ispričala je Rialda Jašarević. 

Alma i Rialda napravile su usluge BASIC Centra i prilagodile ih pravnim i fizičkim licima. Specijalizirale su se za pružanje eukacija iz oblasti preduzetništva, pisanja biznis plana, plana prodaje, marketing plana, projekata i slično. Pored edukacija, danas se Basic centar bavi pružanjem konsultantskih usluga, za MSP i STARTUP, iz oblasti projektnog menadžmenta, što podrazumijeva:

  • Praćenje Javnih poziva na državnom i EU nivou;
  • Pisanje i izradu projektnih prijedloga;
  • Implementaciju i monitoring projekta;
  • Izradu finalnih izvještaja i pravdanje sredstava.

Prateći potrebe tržišta, ponuda je formulirana i ove fenomenalne djevojke nisu morale pronalaziti prve klijente – oni su pronašli njih: 

“Interesantna je činjenica da su prvi klijenti pronašli nas a ne mi njih. S obzirom na to da smo ovu vrstu posla radile i prije nego smo samostalno pokrenule biznis, klijenti su samo nastavili saradnju s nama. Kako je vrijeme odmicalo i kako je sve veći broj klijenata dobivao bespovratna sredstva tako se i širila mreža klijenata, jer su naši klijenti postali za nas najbolja reklama”, ispričala je Alma Bašić. Alma je ispričala šta je nju motiviralo da pokrene mikrobiznis ali je i govorila o najčešćim greškama koje se prave prilikom prijave na grantove. 

✅ Preduzetničke poruke i podrška 

Alma i Rialda nam svojim primjerom pokazuju da ciljevi, planovi i ambicije mogu postati stvarnost i da uz podršku Omladinske banke mladi mogu osnovati uspješan mikrobiznis. Omladinska banka omogućila je Almi i Rialdi da registriraju svoj biznis i kupe osnovnu operemu za rad. Osim toga, mentori i mentorice su pratili njihov rad i nakon godinu dana poslovanja, Omladinska banka im je obezbijedila i dodatni grant u iznosu od 3000 KM koji im je omogućio da unaprijede odnose pružanja usluge i razvoja odnosa i saradnje sa novim klijentima: 

“Mentori sa kojima smo sarađivali su nas dodatno hrabrili i motivisali da se naučimo nositi sa izazovima te da rješavamo situaciju onako kako je najboljem u datom trenutku”, rekla je Rialda Jašarević. 

Podrška koju pruža Omladinska banka biznisima čije osnivanje podrži ne prestaje i zbog toga Alma poručuje: 

“Omladinske banke rado preporučujemo i savjetujemo mladima da prate javne pozive i da iskoriste benefite koji im se nude”. 

Za kraj, divnu preduzetničku poruku poslale su Alma i Rialda svima mladima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa: 

“Pokretanje vlastitog biznisa mogao bi biti prvi korak u ostvarenju vaših životnih ambicija. Živite i vjerujte u svoje snove, ne plašite se, budite spremni na preuzimanje rizika jer prilike postoje samo ih treba iskoristiti, a uz jaku volju, trud i rad ništa nije nemoguće”, rekle su Alma i Rialda, a Rialda je pričala o podršci Omladinske banke i dala svoje savjete biznisima: 

Priča o Almi i Rialdi, jedna je od onih priča koje pokazuju da je uz pravu podršku i dovoljno ljubavi i posvećenosti moguće ostvariti svoje želje. Omladinska banka je usmjerena na razvoj preduzetništva mladih kroz javne pozive kroz koje dodjeljuje bespovratna sredstva do 2000 KM za osnivanje obrta, komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. 

🧡 Ne zaboravi pratiti pozive Omladinske banke, iskoristiti priliku i postati preduzetnik ili preduzetnica, ali i čitati o uspješnim mladima na njihovom profilu u loncu.

🎁 Bliži se lonac radio show #8 u kojem će gostovati Alma i ispričati njihovu priču, a od danas, na našoj Instagram stranici možeš učestvovati u nagradnoj igri koju su pripremili BASIC Centar, lonac.pro zajednica & Radio Active Zenica. Osvoji besplatne konsultacije i neka tvoja biznis ideja zaživi!

📍 Zaprati BASIC Centar na Facebook-u i Instagramu.
📍 Ako i ti želiš pokrenuti svoj mikrobiznis prati pozive Omladinske banke. 
📍Ako i ti želiš pokrenuti svoj biznis pogledaj priliku za zajedničko ulaganje i kapital do 40.000 KM.

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Gradu Gračanica

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini. U Gradu Gračanica otvoren je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Gračanici znosi 80.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za[…]