Pogledajte kako izgleda skriveni šumski raj u njedrima planine Vranice

Prekrasne fotografije na slapovima rječice Kozica, u njedrima planine Vranica, uslikao je bh. fotograf Boris Trogrančić u različita godišnja doba. 

Ovaj zaista nevjerovatan dragulj prirode sakriven je duboko u gustoj četinarskoj šumi, desetak kilometara sjeverozapadno od Fojnice, u srednjoj Bosni. 

“Zbog svoje nepristupačnosti, a nedavno je sređen prilaz, slapovi na Kozici su vrlo malo poznata destinacija. Donedavno su bili rijetko posjećivani. Samo planinari i oni nešto spretniji su se spuštali niz strminu kako bi uživali u ovom prirodnom dragulju. Fojnica je poznata po banjskom lječilištu, Atik džamiji i Franjevačkom samostanu iz 14. stoljeća koji čuva preko 50.000 knjiga, ali ona krije i prirodne ljepote poput Prokoškog jezera ili slapova na Kozici”, kazao nam je ovaj Fojničanin.

kozica

Voda teče kroz hlad stoljetnih crnogoričnih šuma, obrušavajući se u kristalno čistu vodu niz pet zadivljujućih vodopada. Na ovom mjestu priroda se može doživjeti u njenom iskonskom obliku, a mir prekida samo žubor vode i cvrkut ptica. 

“Posjetivši slapove nebrojeno puta u razna godišnja doba, uvijek se rado vraćam na ovo magično mjesto jer me kao fotografa posebno nadahnjuje bogatstvo prirode vraničkog kraja. Toplo bih preporučio posjetu Fojnici, svakome koga put dovede ovamo, i posebno obilazak slapova Kozice”, poručio je bh. fotograf.

kozica

Dodaje da je put do slapova odnedavno dobro uređen.

“Iz Fojnice se autom vozi u smjeru zapada, nekih 20 minuta, do odmorišta Vladića vrh, na brdu Malkoč. Automobil se može ostaviti na odmorištu, i nastaviti pješke do vodopada nekih 45 minuta ugodnog hoda makadamskim putem kroz šumu. Ukoliko neko nije raspoložen za hodanje, makadamskim putem je moguće čak i autom doći na kilometar udaljenosti od slapova”, naglasio je.

kozica

Pogledajte videe koje je Boris snimio tokom ljetne i zimske sezone.

Slapovi Kozice ljeti

Slapovi Kozice okovani ledom

Izvor: akta.ba