Mladi entuzijasti iz Bosanske Krupe pokrenuli start-up biznis u cilju doprinosa razvoja lokalne zajednice

Zabavni park „Zeleni otoci“ je start-up biznis iza kojeg stoji grupa mladih entuzijasta i ljubitelja prirode iz Bosanske Krupe, koji u svom punom kapacitetu radi već preko šest godina. Cilj rada im je promocija prirodnih ljepota Bosanske Krupe, kroz usluge poput raftinga, biciklizma, planinarenja, kampovanja i slično. U centru grada, na jedinstvenoj prirodnoj lokaciji, Malim adama, nalazi se ljetna bašta koja radi u toku proljetnog i ljetnog perioda. U radu Zelenih otoka kroz posljednjih šest godina učestvovalo je preko trideset mladih ljudi, koji su radili na stvaranju jednog malog turističkog brenda, te na taj način doprinijeli razvoju svoje lokalne zajednice. 

Važnost ideje prepoznala je i općina Bosanska Krupa, te su je podržali kroz svoj program finansiranja omladinskih start-up biznisa, a kasnije i kroz saradnju u realizaciji redovnih aktivnosti ili novih ideja koje dođu od tima omladinaca iz Zelenih otoka.

Inače, taj tim predvode dva dugogodišnja prijatelja, Dino Bešlagić i Dino Zjakić. Zajedno sa svojim društvom i sugrađanima, realizovali su brojne aktivnosti iz oblasti sporta, ekologije, kulture i humanitarne djelatnosti, iz kojih je na kraju proizašla ideja o stvaranju društveno korisnog biznisa.

Dino Zjakić

Početna ideja o stvaranju „Zelenih ostrva“ nastala je 2015. godine, a njen prvi oblik je dobijen kroz inkubator društvenih preduzeća Fondacije Mozaik.

Oni su svrstali Zelene otoke među top pet poslovnih ideja na nivou Bosne i Hercegovine. Naredne godine tim Zelenih otoka je realizovao brojne projekte koji su doprinijeli edukativnom, infrastrukturnom i marketinškom jačanju start-up-a dok su se pripremali za prvi radni dan, koji je bio 12. maja 2017. godine.

Od tada tim konstantno radi na razvoju ponude, širenju mreže zaposlenih, te promociji Bosanske Krupe i regije, što je rezultiralo fantastičnim odazivom gostiju, posjetom koja je premašila očekivanja i pozitivnom pričom koja raste svakim danom.

Za narednu sezonu se pripremaju aktivno, te će u svoju ponudu uvrstiti i iznajmljivanje električnih bicikala koja su dobili na korištenje od grada Bosanska Krupa kroz učešće u projektu „Green Islands Tour“. Ovaj projekat realizira grad Bosanska Krupa i GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), a podrazumjeva nastavak podrške turističkim operaterima kroz projekat EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska Unija i Savezna Republika Njemačka.

„Od Gradske uprave grada Bosanska Krupa smo dobili poziv za učešće na sastanku gdje su nam prezentovali projekat koji je tada bio u početnoj fazi realizacije. Projekat se tiče razvoja turističkih sadržaja i ponude Bosanske Krupe. Zajedno sa drugim turističkim operaterima smo pozvani da učestvujemo u realizaciji projekta na način da proširimo svoju ponudu sa nekim novim uslugama, svako u okviru svog poslovanja. Tako su Zeleni otoci svoju biciklističku ponudu unaprijedili sa četiri električna bicikla, kako bi olakšali posjetiteljima vožnju brojnim brdima i planinom Grmeč.“ napominje Zjakić.

Govoreći o projektu „Zelenih otoka“, smatra da je on donio mnoštvo pozitivnih promjena u gradu. Pojašnjava kako je saradnja i komunikacija sa Gradskom upravom Bosanske Krupe, uvijek bila dobra.

„U Bosanskoj Krupi o turizmu se sada govori s posebnom pažnjom. Posljednjih godina je fokus na održavanju i razvoju turističkog sektora. Naš cilj je da kroz projektne aktivnosti angažujemo što je moguće veći broj mladih ljudi. Na taj način, kroz angažman, oni se vezuju za svoju lokalnu sredinu. Značajan je i broj onih koji se vraćaju iz dijaspore u Bosansku Krupu“, kazao je Zjakić.

Beach bar, koji se nalazi u centru Bosanske Krupe, na jednoj od osam riječnih ada, predstavlja mjesto za uživanje sa prijateljima i porodicom. U toku ljetnih mjeseci, Zeleni otoci se pretvaraju u najpopularnije kupalište u gradu. Tada je atmosfera na adama zaista posebna.  Sadržaji poput dječijeg igrališta, teretane na otvorenom i terena za odbojku, su slobodni za korištenje posjetiteljima, a pored večernjih ljetnih svirki i karaoka, u beach baru je moguće rezervisati i neku od avanturističkih ruta kako bi bolje upoznali krajolik Bosanske Krupe.

Kada su planovi za blisku budućnost u pitanju, prema riječima Zjakića, nastavlja se rad na već započetim aktivnostima.

„Uskoro postavljamo kante za smeće sa integrisanim pepeljarama na Zelene otoke. To je još jedan od projekata koji realizujemo sa Gradom Bosanska Krupa, Komunalnim preduzećem, a koje finansira Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona. Pripreme za ljetnu turističku sezonu su u toku. Nadamo se dobrom vremenu i pozivam sve ljubitelje prirode da obrate pažnju na Bosansku Krupu tokom ovog ljeta“, kaže za kraj Zjakić.

Piše: Hazim Okanović


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Sadržaj je odgovornost Mreže za izgradnju mira i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.