Podrška marginaliziranim grupama žena i drugim marginaliziranim grupama u razvoju biznisa

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE, te pet odabranih kandidata po javnom pozivu za pružanje podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa potpisali su ugovore o dodjeli grant sredstava iz Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Općina Novo Sarajevo i Institut za razvoj mladih KULT su u ime Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID /INSPIRE ranije potpisali Ugovor  o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Fond za ovu godinu iznosi 60.000 KM, od čega Općina Novo Sarajevo i USAID izdvajaju po 30.000 KM.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je Općina Novo Sarajevo prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je pristupila ovom programu USAID/INSPIRE u cilju podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.

 Mnogo je i drugih programa aktivnih politika zapošljavanja koje proovodi Općina, a ovo je jedan mali, ali značajan doprinos u davanju podrške ženama koje ulaze u biznis ali i drugim marginaliziranim grupama, kazao je načelnik Tanović.


Glavni cilj projekta je unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava u BiH i pružiti prilike marginaliziranim grupama za zapošljavanje i samozapošljavanje kroz razvoj njihovog biznisa, poručila je Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE.

– Ovo je nastavak naših ranijih  inicijativa gdje smo u saradnji sa 10 drugih lokalnih zajednica u BiH već podržali osnivanje 66 biznisa koji i danas uspješno posluju. Danas smo potpisali ugovore za podršku razvoju biznisa sa marginaliziranim grupama u općini Novo Sarajevo, a radi se o dugoročno nezaposlenim mladim osobama, osobama koje su pretrpjele bilo koji oblik nasilja, osobe sa poteškoćama u razvoju, osobe iz ruralnih dijelova lokalne zajednice i slično, istakla je Jalimam.


Odabranim kandidatima iz Fonda dodijelit će se grant sredstva od po 12.000 KM  na osnovu odobrenog poslovnog u sklopu Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa s područja općine Novo Sarajevo.

Izvor: novosarajevo.ba