[Plus Ultra] EESTEC (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope)

Šta je EESTEC?
EESTEC (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope) je neprofitna, apolitična organizacija koja okuplja studente i studentice elektrotehnike i računarstva (EECS) iz preko 20 različitih evropskih zemalja. Sa više od 40 ogranaka širom Evrope, EESTEC pruža platformu za povezivanje studenata i studentica, omogućavajući im da razvijaju svoje profesionalne, akademske i lične vještine.
EESTEC-ova misija je povezivanje studenata i studentica elektrotehnike i računarstva, podržavanje njihovog profesionalnog, akademskog i osobnog rasta, te stvaranje međunarodne mreže koja osnažuje buduće lidere i liderica u ovoj oblasti.
Šta rade članovi i članice EESTEC-a?
Kroz razne aktivnosti kao što su radionice, kongresi, stručni treninzi i studentske razmjene, EESTEC podstiče razmjenu znanja i iskustava među studentima i studenticama. Organizacija se fokusira na inspirisanje pripadnosti, pobuđivanje strasti, podsticanje razmjene znanja, aktiviranje mobilnosti, težnju ka razvoju i osnaživanje suradnje.
Koje su prilike za članove i članice?
Članovi EESTEC-a imaju priliku da učestvuju u međunarodnim projektima, uspostavljaju kontakte sa vršnjacima iz različitih zemalja i kultura, te stiču praktična znanja i vještine koje su ključne za njihov budući profesionalni razvoj. EESTEC također sarađuje sa kompanijama i univerzitetima, pružajući studentima i studenticama pristup najnovijim tehnologijama i trendovima u industriji.
Kako je nastala organizacija?
EESTEC (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope) osnovano je 1986. godine u nizozemskom gradu Eindhoven. Ideja o osnivanju organizacije potekla je od grupe entuzijastičnih studenata i studentica elektrotehnike, koji su željeli stvoriti platformu za povezivanje studenata i studentica iz različitih evropskih zemalja i podsticanje međunarodne suradnje i razmjene znanja.

Da postaneš član i članica EESTEC-a, obično slijediš ove korake:

1.Istraživanje: Prvo se informiši o EESTEC-u. Posjeti zvaničnu web stranicu organizacije ili tražite informacije na društvenim mrežama.

2.Kontaktiranje lokalnog ogranka: Ako postoji lokalni ogranak EESTEC-a na tvom univerzitetu ili u gradu, obrati im se direktno. Možeš ih kontaktirati putem e-pošte, društvenih mreža ili posjetom njihovim događajima.

3.Prijava: Obično je potrebno da popuniš prijavu za članstvo. Ova prijava može biti dostupna online ili možeš dobiti kopiju od lokalnog ogranka.

4.Aktivno učešće: Nakon što postaneš član i članica, aktivno se uključiš u aktivnosti i događaje koje organizira EESTEC. To može uključivati sudjelovanje u radionicama, projektima, studentskim razmjenama, kongresima i drugim aktivnostima.

5.Interakcija s članovima i članicama: Upoznaj druge članove i članice i gradi mrežu kontakata unutar EESTEC-a. Ovo će ti omogućiti da bolje iskoristiš sve benefite koje organizacija pruža.

6.Redovno ažuriranje: Držite se informiranim o novostima, događajima i inicijativama EESTEC-a kako bi maksimalno iskoristili članstvo.

7.Angažman i doprinos: Ako želite biti aktivni lider i liderica ili doprinositi organizaciji na većoj razini, možeš se kandidirati za funkcije u lokalnom ili nacionalnom rukovodstvu EESTEC-a.
Sve blogove objavimo na portal Rolify, a linkove možeš pronaći i na našim instagram storijima na @plusultrayouth
Ako si ti dio nekog udruženja i želiš da naredni blog posvetimo tebi piši nam na instagram ili na info@plusultra.ba da se dogovorimo za detalje 
Možeš nas pronaći na društvenim mrežama :
FacebookInstagramLinkedinTiktok

Izvor: rolify.com