Ove godine, volonteri i volonterke Omladinske banke podržali su osnivanje 58 radnih mjesta u svojim zajednicama

Odobrili su 619 projekata ukupne vrijednosti 1,4 miliona maraka i direktno pomogli 164.205 osoba. Oni su sadašnjost i budućnost zajednice. Predstavljamo 10 mladih od 344 njih zaslužnih za rast i razvoj naših općina, opština, gradova!

🌎 Međunarodni dan volontera i volonterki 

Prepoznati i učiniti vidljivim veliki doprinos volontera i volonterki u razvoju društva, cilj je obilježavanja 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Još od 1985. godine, kada je opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila ovaj dan, veliki broj organizacija koje rade sa volonterima i volonterkama, ima priliku da se zahvali i promovira one pojedince i pojedinke koji nesebično i odvažno stavljaju svoje resurse u službu zajednice i dajući djelić svog vremena čine svoj, i živote ljudi oko sebe, boljim. 

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera podsjetnik je organizacijama koje rade sa volonterima i volonterkama da oni mogu jačati kapacitete organizacija, ali i građanima i građankama da zajedno možemo napraviti promjene u zajednici u kojoj živimo. 

Na ovaj poseban dan, na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada, Omladinska banka slavi uspješne i posebne mlade volontere i volonterke, te sa ponosom otkriva volonterske vrijednosti koje ih pokreću i pokazuje kako mladi volontiranjem razvijaju sebe i svoje zajednice.

🧡 Volonteri i volonterke u Omladinskoj banci

Omladinska banka Fondacije Mozaik od svog osnivanja 2008. godine do danas kontinuirano radi na razvijanju zajednica i do sada je okupila 66.108 volontera i volonterki koji su volontirali čak 789.865 sati! Uz podršku Omladinske banke, realizirali su projekte u vrijednosti od 11.948.676 KM i osnovali 271 mikrobiznis te su na taj način pokrenuli velike promjene u zajednicama u kojima žive. 

Samo u 2022. godini, kroz realizirane projekte, 11.013 volontera i volonterki dalo je svoj nesebičan doprinos volontirajući u svojim zajednicama ukupno 104.278 sati

344 najaktivnijih volontera i volonterki ove godine, okupljenih u #MOBA porodici dali su najveći doprinos i omogućili su realizaciju projekata i osnivanje mikrobiznisa, ali su i svojim primjerom i djelovanjem motivirali i druge mlade da kroz volontiranje mijenjaju stanje u svojim zajednicama. Oni su sadašnjost i budućnost zajednice, zaslužni za rast i razvoj naših općina, opština, gradova.

Omladinska banka svake godine prepoznaje i ukazuje na značaj najaktivnijih volontera i volonterki iz #MOBA porodice, i nagrađuje 10 posebnih – onih čije je volontiranje duboko protkano u zajednici, onih koji su dali najveći doprinos i gradili bolje bosanskohercegovačko društvo za sve nas, ne očekujući ništa zauzvrat. 

Na ovaj način, ErminDajanaArminEdinaSemirSumejaAleksandraNatalijaAmra i Benjamin gradili su sebe i ostavili nemjerljiv trag u svojim zajednicama i u radu Omladinske banke. Iako dolaze iz različitih zajednica, spajale su ih volonterske vrijednosti koje ih pokreću: želja za promjenom, ličnim rastom i unapređenjem zajednice, razvojem mladih, promjenama u lokalnoj zajednici, zadovoljstvom, ljepšom i aktivnijom zajednicom, odgovornošću, tragom u prostoru, korisnim načinom provođenja slobodnog vremena, njegovanjem međuljudskih odnosa i znanja. 

Upoznaj TOP 10 volontera i volonterki Omladinske banke i u njihovim pričama pronađi “ono nešto”, onu volontersku vrijednost koja može da pokrene i tebe. 

🏅 TOP 10 volontera i volonterki Omladinske banke

🙋‍♂️ Ermin Mandžuka & želja za promjenom 

Ermin Mandžuka iz Zenice proglašen je TOP 1 volonterom 2022. godine u Omladinskoj banci. Član je Omladinske banke od 2019. godine, a u ovoj godini volontirao je 239 sati i dao veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva. 

Ermin kaže kako u Omladinskoj banci ima priliku da svakodnevno, sa drugim mladim ljudima unapređuje lokalnu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu, a pokreće ga želja za promjenom sredine

„Svakodnevno me pokreće želja za promjenom sredine u kojoj živim, jer u moru negativnih dešavanja koja nas okružuju, Omladinska banka je jedna od svijetlih tački koja pruža priliku od ličnog usavršavanja kompetencija do ostvarenja zamišljenih ideja u djelo“, rekao je Ermin i dodao da cjelokupni program Omladinske banke pozitivno utječe na njega i njegovu profesionalnu karijeru, pa je Ermin osim što obavlja funkciju koordinatora Omladinske banke trenutno i na internshipu u ovom programu. Erminova želja je da nastavi podržavati mlade ljude: 

„Nadam se da ću i u budućnosti imati priliku da kroz svoj angažman pomažem mladim ljudima u ostvarenju njihovih ciljeva, jer kada vidim rezultate mladih, a znam da sam bio neko ko im je pomogao da to ostvare, dovoljno je velika motivacija i želja da nastavim dalje sa istom podrškom.“

🙋‍♀️Dajana Bašić & lični rast i unapređenje zajednice 2020

Dajana Bašić iz Prnjavora proglašena je TOP 2 volonterkom 2022. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke od 2020. godine, a u ovoj godini volontirala je 233.5 sati i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Dajana kaže kako je za nju volontiranje prilika da gradi svoje vještine i unapređuje zajednicu, a pokreće je želja da doprinosi svojoj zajednici dok se razvija i lično raste: 

„Dio sam Omladinske banke jer smatram da mogu još puno da uradim za svoju zajednicu, ali i da lično rastem i razvijam se. Danas, zahvaljujući aktivizmu poznajem divne ljude širom BiH, imam više znanja i veći spektar vještina, koordiniram dosta većim i zahtjevnijim projektima, ali nisam ostavila volontiranje. U njemu vidim priliku za progres nas i naše zemlje“, istaknula je Dajana i dodala da bez volontiranja ne bi bila to što jeste: 

„Mogu reći samo jedno veliko hvala, jer bez volontiranja ne bih bila ovo što jesam i ne sumnjam da ću volontirajući još mnogo da naučim.“ 

🙋‍♂️ Armin Softić & razvoj mladih  

Armin Softić iz Kladnja proglašen je TOP 3 volonterom 2022. godine u Omladinskoj banci. Član je Omladinske banke od 2013. godine, a u ovoj godini volontirao je 190.5 sati i dao veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva. 

Armin kaže kako je počeo volontirati u Omladinskoj banci u želji da pomogne svojoj zajednici, ali da su se vremenom njegovi ciljevi mijenjali, razvijali i postajali veći, ali da ga pokreće razvoj mladih

„I danas je to tako, ali su moji ciljevi puno veći. Želim svakoj mladoj osobi u svojoj zajednici i svojoj zemlji omogućiti da ima prilike koje zaslužuje i koje treba. Pokreće me razvoj mladih, razvoj zajednica i na tome danas radim u dobroj mjeri“, rekao je Armin i dodao kako je volontiranje odredilo i njegov profesionalni angažman: 

„Volontiranje u Omladinskoj banci je odredilo moj put u volonterskom i profesionalnom angažmanu. Zahvaljujući Omladinskoj banci, danas radim sa mladim i pomažem mladima u njihovom razvoju i uključivanju u društveni život zajednice.“

🙋‍♀️Edina Ljubuškić-Buljina & promjene u lokalnoj zajednici 

Edina Ljubuškić-Buljina iz Bugojna proglašena je TOP 4 volonterkom 2022. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke  od 2015. godine, a u ovoj godini volontirala je 112 sati i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Edina kaže kako volontiranjem imamo priliku da izgradimo prvo sebe, a onda i društvo u kojem se nalazimo, ali i da je pokreću promjene u lokalnoj zajednici

„Volontiranjem u Omladinskoj banci pokrećemo promjene u našoj lokalnoj zajednici, pomjeramo granice i tražimo priliku za uspjeh, za novo znanje, za posao i za nove prijatelje. Volontiranjem izgrađujemo prvo sebe pa onda društvo u kojem se nalazimo“, rekla je Edina i dodala da je volontirajući razvila različite vještine: 

„Kroz volontiranje sam razvila mnoge vještine kroz razne edukacije, seminare i treninge. Unaprijedila sam komunikacijske i organizacijske  vještine, savladala tremu prilikom prezentacije i javnog nastupa.“

🙋‍♂️Semir Muhić & emocije i zadovoljstvo

Semir Muhić iz Živinica proglašen je TOP 5 volonterom 2022. godine u Omladinskoj banci. Član je Omladinske banke od 2016. godine, a u ovoj godini volontirao je 190.5 sati i dao veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva. 

Semir kaže kako je volontiranjem naučio predstaviti sebe, ali da ga pokreće sam rad s mladim ljudima koji u njemu budi emocije i zadovoljstvo: 

„Kada u trenutku budete svjesni da je vaš rad promijenio nečije mišljenje, inspirisao neku mladu osobu i dao mogućnost pronalaska svrhe, to je zaista predstavlja veliko bogatstvo“, rekao je Semir i dodao da je kroz aktivizam u Omladinskoj banci naučio vještine koje su mu bile korisne i u drugim životnim ulogama: 

„Kroz Omladinsku banku sam naučio predstaviti sebe i svoje ideje, naučio sam na koji način možemo kreirati svoj vlastiti brend koji nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu rada i u svim ostalim aspektima djelovanja.“

🙋‍♀️Sumeja Essidiri & ljepša i aktivnija zajednica 

Sumeja Essidiri iz Tešnja proglašena je TOP 6 volonterkom 2022. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke od 2018. godine, a ove godine volontirala je 186 sati i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Sumeja kaže kako uživa biti korisna članica svoje zajednice, a da je pokreće ljepša i aktivinija zajednica za sve: 

„Volontiram u Omladinskoj banci prije svega zato što uživam biti koristan član zajednice. Imati mogućnost da ti si baš taj koji donosi odluke i pomaže drugima da poboljšaju zajednicu je stvarno vrijedna prilika“, rekla je Sumeja i dodala da kroz program Omladinske banke i sama rasla: 

„Rastući zajedno kroz ovaj program uspjela sam da radim na mnogim stvarima, od komunikativnosti, do razvijanja posebnih vještina koje su potrebne za rad Omladinske banke.“ 

🙋‍♀️ Aleksandra Simanović & odgovornost prema zajednici 2022

Aleksandra Simanović iz Kneževa proglašena je TOP 7 volonterkom 2020. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke od 2022. godine, a u ovoj godini volontirala je 146.5 sati i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Aleksanda kaže da je program Omladinske banke zainteresirao još kada je bila dio neformalne grupe u realizaciji projekta, a da je pokreće činjenica da bude odgovornija članica svoje zajednice, ali i da se njen glas čuje:

„Programu Omladinske banke sam se priključila jer sam željela da pokušam da uradim nešto više i za sebe i za svoje sugrađane. Volontiranje je odigralo veliku ulogu u mom profesionalnom i društvenom razvoju“, rekla je Aleksandra i poručila svim mladim da otkriju čari volontiranja: 

„Učenje novih vještina, stvaranje radne navike, upoznavanje novih ljudi i sticanje prijatelja, razbijanje monotonije u svojoj zajednici samo su neke od pozitivnih stvari volonterskog rada.“ 

🙋‍♀️Natalija Vidaković & trag u prostoru  

Natalija Vidaković iz Rudog proglašena je TOP 8 volonterkom 2020. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke od 2022. godine, a u ovoj godini volontirala je 156.5 sati i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Natalija kaže kako se Omladinskoj banci pridružila iz znatiželje, prije tri godine kako bi svom malom gradiću pružila nešto novo, a pokreće je to što ostavlja trag u prostoru: 

„Volontiranje u meni budi veliki ponos jer je sve što smo uradili je vidljivo i ostavlja velike rezultate. Igrališta koja smo napravili, izletišta, oprema koja je kupljena, radionice i sve te zanimljive stvari koje su tu i dan danas. Ono što me najviše pokreće jeste to što ostavljamo trag u prostoru i što je sve što je urađeno vidljivo i opipljivo, a sve je urađeno sa 1500KM i deset prstiju“, rekla je Natalija i dodala kako je volontiranje usmjerilo i učinilo boljom osobom: 

„Omladinska banka me za razliku od drugih organizacija gdje sam volontirala učinila mnogo boljom osobu. Stekla sam dosta novih vještina i naučila mnogo toga, ali sam pored svega toga postala bolja osoba i shvatila šta želim od života. Omladinska banka nije direktno uticala na moje razmišljanje o budućnosti ali mi je dala nekog osnova za razmišljanje o tome i pokazala čime bih se bavila u životu. Po struci sam socijalna radnica i baš kroz ovaj program sam uvidjela da želim da kroz svoju profesiju radim sa mladima jer mi to leži. Hvala Omladinskoj banci na usmjerenju.“

🙋‍♀️Amra Čolić & slobodno vrijeme za dobrobit 

Amra Čolić iz Bugojnog proglašena je TOP 9 volonterkom 2022. godine u Omladinskoj banci. Članica je Omladinske banke od 2018. godine, a ove godine volontirala je 52 sata i dala veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva.

Amra kaže kako biti volonter znači biti human, biti drugačiji, biti solidaran, a da je samo volontiranje utjecalo i na njeno samopouzdanje. Kaže kako je pokreće želja da radi nešto korisno i iskoristi svoje slobodno vrijeme za dobrobit lokalne zajednice: 

„Smatram da volontiranje može donijeti nova znanja i poznanstva te lakše snalaženje u poslovnom okruženju. Volontiranje zapravo govori više od preporuke – i o tvom iskustvu i o tvojim sposobnostima i o tebi samom,“ rekla je Amra i dodala da je volontirajući postala uočljivija: 

„Volontiranjem sam postala uočljiva i osjećala sam da me okruženje više cijeni, što je uticalo i na moje samopouzdanje. Stekla sam različita znanja i vještine koje su mi pomogle za dalje napredovanje u karijeri.“

🙋‍♂️Benjamin Ferizović & međuljudski odnosi i znanje 2021

Benjamin Ferizović iz Bosanskog Petrovca proglašen je TOP 10 volonterom 2022. godine u Omladinskoj banci. Član je Omladinske banke od 2021. godine, a u ovoj godini volontirao je 76 sati i dao veliki doprinos u razvoju svoje zajednice i našeg društva. 

Benjamin kaže kako volontira kako bi pomogao drugima, ali da ga pokreću međuljudski odnosi i znanje: 

„Nečiji osmijeh je zaista nešto sto me ispunjava i usrećuje, a ono što me pokreće su međusobni odnosi i znanje. Uz primjenjivanje naših znanja, međusobnog razumijevanja i poštovanja, možemo napraviti velike promjene“, rekao mi je Benjamin i dodao da i danas primjenjuje vještine koje je stekao volontiranjem: 

„Šest godina volontiranja i jedan period prakse, omogućili su mi da steknem mnogo znanja i vještina koje primjenjujem u današnjici.“

https://e.infogram.com/0843e4ff-b448-490f-aa0e-187244d41c1b?src=embed

Dan volontera
Infogram

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]