Otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti na Boračkom jezeru

Na prigodnoj svečanosti u petak su otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti u izviđačkom kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru.

Svečanosti su uz izviđače i goste prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica UNDP-ovog projekta BRIDGE, priopćeno je iz Grada Konjica.

“Na jednoj od skupština Odreda izviđača Neretva Konjic s rukovodstvom je razgovarano o potrebama koje izviđači imaju kako bi kamp na Boračkom jezeru bio što funkcionalniji i pružao kvalitetne uvjete za izviđačke aktivnosti. Tom prilikom dogovorili smo saradnju koja je rezultirala financijskom podrškom Grada Konjica, najprije u iznosu od 100.000 KM, pa potom od 200.000 KM”, podsjetio je gradonačelnik Ćatić.

Tim sredstvima, dodao je, izgrađeni su bungalovi, a zatim i kuhinja s pratećim objektima.

“Nećemo na ovom stati, ulagat ćemo u izviđačku infrastrukturu i u budućnosti. U planu je uređenje izviđačke osmatračnice kod Doma izviđača u Konjicu, te uređenje zgrade Doma”, kazao je konjički gradonačelnik.

Menadžerica projekta BRIDGE Božena Kaltak istaknula je kako je ovo samo jedan od mnogih projekata koje je podržao UNDP.

“Grad Konjic nam je bio jako dobar partner u ovom projektu, pa smo osim uređenja kampa u Konjicu realizirali niz drugih aktivnosti, organizirajući sportske igre mladih, kao i čišćenje i održavanje planinarskih staza. Aktivnosti koje je UNDP BiH realiziralo ovdje s Gradskom upravom Konjic financijski je podržala Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije”, kazala je Kaltak.

Starješina Odreda Haris Hadžizukić zahvalio je Gradu Konjicu i UNDP-u i svima ostalima koji su podržali realizaciju ovoga projekta.

“Dobili smo kvalitetne uvjete za život i rad u kampu, koji je prije svega namijenjen djeci Konjica, mladima, kao i društveno korisnim organizacijama koje ih okupljaju kako bi se učili pravim vrijednostima. Nadam se da će generacije koje dolaze znati cijeniti sve ovo, da će čuvati i paziti, kako kamp tako i prirodu u kojoj se kamp nalazi”, poručio je Hadžizukić.

Svečanost je završena druženjem, zabavnim i sportskim aktivnostima u kojima su podjednako uživali i gosti i izviđači.

Izvor: akta.ba