Otvorena Privredna komora Belgije i Luksemburga u BiH, jedina na Balkanu

Svečana inauguracija Privredne komore Belgije i Luksemburga u Bosni u Hercegovini održana je u srijedu u koorganizaciji sa Diplomatskim uredom Kraljevine Belgije u Sarajevu.

Radi o jedinstvenoj inicijativi na našim prostorima. Naime, ovo je prva i jedina Privredna komora Belgije i Luksemburga na Balkanu. Ako se ima u vidu da u svijetu postoji svega tridesetak privrednih komora ove dvije zemlje, značaj ove inicijative je još veći za Bosnu i Hercegovinu.

Šef Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u Sarajevu Benjamin Sturtewagen naglasio je da je ovo veliki korak ka jačim ekonomskim vezama između BiH i Belgije, te da je nastavak inicijative koju je podržala ministrica vanjskih poslova Belgije Hadja Lahbib, prilikom posjete Sarajevu prošlog mjeseca.

komora

Predsjednik Komore Andrija Zovko je rekao da im je cilj uspostaviti i razvijati suradnju s belgijskim i luksemburškim institucijama i tvrtkama.

“Želimo povezati naše gospodarstvenike, obrazovne ustanove, umjetnike i druge javne i privatne djelatnike s partnerima u Belgiji i Luksemburgu.Također znamo da su mnoge tvrtke iz obje zemlje zainteresirane za ulazak na naše tržište, ali do sada je to bilo vrlo sporadično. Sada smo mi tu da to olakšamo i doprinesemo razvoju suradnje i poslovanja”, rekao je Zovko.

Generalni direktor Komore Fabio Casula predstavio je Komoru, te sektore i industrije potencijalne poslovne saradnje sa Belgijom i Luksemburgom.

“Komora već ima nekoliko projekata u toku, i u narednim mjesecima ćemo razgovarati sa relevantnim institucijama i kompanijama koje su aktivne u oblastima zaštite okoliša i izvora obnovljive energije”, dodao je Casula. 

Privredna komora Belgije i Luksemburga u BiH će imati tri regionalne kancelarije – u Sarajevu, Ljubuškom i Banjoj Luci.

Izvor: akta.ba