Osnažimo djevojčice i djevojke: 35.000€ za GIRLS ADVANCE LAB

Neprestano svjedočimo da se, čak i u današnjem vremenu, žene, djevojke i djevojčice suočavaju sa neravnopravnošću i nedostatkom jednakih prilika, a COVID-19 samo je pogoršao napredak postignut u poboljšanju njihovog položaja.

Da bi promenili taj trend, UNFPA BiH, u saradnji sa UNFPA SrbijaFondacijom Mozaik i Violetom d.o.o. pokreće novo zajedničko ulaganje u iznosu od 35.000€ – GIRLS ADVANCE LAB.  

U ovoj Laboratoriji mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije mogu zajedno osmišljavati ideje i dobiti finansijska sredstva kako bi djevojčicama i djevojkama pružili podršku, prilike i resurse za osnaživanje, a time i doprinijeli ravnopravnosti u društvu. GIRLS ADVANCE LAB strukturiran je kao mentorski sistem razvijanja inovativnih ideja koje se fokusiraju na konkretne probleme, i nude nesvakidašnja rješenja. 

Ko se može prijaviti?

  • Mladi koji imaju od 13 do 19 godina, dolaze iz Bosne i Hercegovine ili Srbije
  • Registrovani u www.lonac.pro – zajednici za aktivizam i preduzetništvo
  • Ideju prijavljuju samostalno ili u timu, kao neformalna grupa*
  • Imaju kreativnu ideju 😊

*Ukoliko se odlučiš prijaviti sa drugarima i drugaricama, dovoljno je da jedno od vas kreira aplikaciju za sve vas, a da navede ostale članice i članove tima. Bitno je da imate od 13 do 19 godina, a samo jedna osoba u timu može imati do 35 godina (kriterij dodat nakon produženja roka). Također, jako je bitna da je osoba koja popunjava aplikaciju u vaše ime djevojka, odnosno tim liderica. U timu vas može biti maksimalno 6, a jako je bitno da navedete kako svi u timu doprinose izradi aplikacije i razradi ideje.

Timeline

Kako se prijaviti?

Očekivana rješenja razvijena kroz GIRLS ADVANCE LAB:

COVID-19 je ubrzao postojeću digitalnu transformaciju i dodatno učvrstio prisustvo online platformi te njihov utjecaj na život svih građana, naročito mladih. U tom smislu, želimo podržati stvaranje online sadržaja u vidu EduTainment-a i EduGaming-a, koji na zanimljiv i zabavan način govore o važnosti brige za sopstveno zdravlje, uključujući mentalno zdravlje, promoviraju rodnu ravnopravnost, obrazovanje, te promoviraju načine zaštite od nasilja na internetu. Neki od prijedloga tih sadržaja:

Možeš da pogledaš i prilog iz emisije Jutro za sve, u kojoj je Samid Šarenkapić iz UNFPA BiH govorio o detaljima GIRLS ADVANCE LAB projekta: https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2%2Fwww.facebook.com%2Flonac.pro.zajednica%2Fposts%2F892403631507071&width=500&show_text=true&height=411&appId

A sada, trk na priliku GIRLS ADVANCE LAB: 35.000 EUR za inovativne ideje mladih iz BiH i Srbije i prijavi se do 28. februara 2021. Srećno!