Osigurano hiljadu besplatnih članarina za građane Novog Sarajeva u JU “Biblioteka Sarajeva”

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo u odjeljenju “Biblioteka Sarajeva” u Dječijoj kući na Grbavici potpisali su Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 15.000 KM ovoj Javnoj ustanovi za finansiranje besplatnih  godišnjih članarina za građane koji imaju prebivalište na području Općine.

U obraćanju za medije, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da svi oni koji budu željeli koristiti ove besplatne članarine moći će pozajmljivati knjige u svim pozajmnim odjeljenjima JU “Biblioteka Sarajeva”  u cijelom gradu.

– Zbog velike zainteresovanosti od strane građana, ove godine smo povećali sredstva za ove namjene kako bi omogućili hiljadu besplatnih članarina za naše sugrađane, što je 334 članarine više u odnosu na prethodnu godinu, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je ovaj projekat i dokazao da postoji kvalitetna brojna čitalačka publika u Novom Sarajevu.

Direktorica Javne ustanove “Biblioteka Sarajeva” Merima Lendo istakla je da će građani imati mogućnosti koristiti raznovrstan bibliotečki  fond, od zabavne literature, beletristike, stručne literature, kao i one namijenjene za najmlađe.

Učlanjenjem u jedno od tri pozajmna odjeljenja koja se nalaze u ulicama Džemala Bijedića, Paromlinska i Dječija kuća na Grbavici, građani stiču pravo korištenja usluga u svih šesnaest pozajmih odjeljenja sa kojima raspolaže JU “Biblioteka Sarajeva”.

Ahmed Kosovac, vijećnik Općinskog vijeća čija je inicijativa bila da se obezbijede besplatne članarine u bibliotekama za građane Novog Sarajeva, kazao je da je posebno sretan što je prošle godine podijeljeno svih 666 besplatnih članarina, kao i što je rastao broj novih korisnika ove javne ustanove, što pokazuje uspješnost ovog projekta.

– Drago mi je što je načelnik Tanović prepoznao značaj ove ideje i što smo ove godine povećali broj besplatnih članarina za 50%, poručio je Kosovac.

Ovom prilikom, biblioteku u Dječijoj kući na Grbavici posjetili su dugogodišnji korisnici iz pozajmnih odjeljenja Paromlinska i Dječija kuća.

Izvor: akta.ba