Općina Ilidža osigurala besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda

Potpisom ugovora s jedanaest osnovih škola s područja općine Ilidža, načelnik Nermin Muzur i Općina Ilidža realizovali su inicijativu s 15. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilidža o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Inicijativa o izdvajanju sredstava za besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koju je podnio vijećnik Tarik Ćenanović, obuhvata isključivo javne ustanove, a nametnula se kao posve logična nakon nedavne odluke Vlade Kantona Sarajevo o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

– Na ovaj način željeli smo još jednom pokazati da nam je stalo do najmlađih stanovnika naše lokalne zajednice, njihovog školovanja i obrazovanja. Nakon odluke Vlade KS, koju apsolutno pozdravljam i podržavam, htjeli smo svim učenicima na području općine Ilidža dati identičnu polaznu osnovu za narednu školsku godinu – kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Kroz realizaciju ove važne inicijative Općina Ilidža je pokazala senzibilitet prema učenicima koji nisu bili obuhvaćeni odlukom Vlade KS o besplatnim udžbenicima.

– Zaista sam ponosan na činjenicu da smo kroz određene raspodjele u Budžetu Općine za 2022. godinu uspjeli osigurati sredstva za realizaciju ove sjajne inicijative. Posebno sam sretan što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja se odlučila na ovako odlučan potez, a iskreno se nadam da će i ostale općine u skorije vrijeme učiniti istu stvar – dodao je načelnik Muzur, naglasivši kako se nada da će ova odluka koliko-toliko ublažiti roditeljske brige kada je riječ o obrazovanju djece.

Direktori osnovnih škola s područja općine Ilidža, s kojima Općina ima odličnu saradnju, zahvalili su se načelniku Muzuru, Općini Ilidža i Općinskom vijeću na odluci o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda, koju su ocijenili kao izuzetno pozitivnu u obrazovnom procesu.

Izvor: opcinailidza.ba

Related Posts

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za […]

#MOBA porodica predstavlja Maju Bojanić iz Dervente

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu #MOBA porodicu  čini mreža Omladinskih banaka iz 52 opštine/općine/grada širom Bosne i Hercegovine u kojoj se razvijaju prijateljstva, usavršavaju lične vještine i doprinosi zajednici. Omladinske banke vjeruju da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i znaju da se mladi mogu razvijati[…]