1.200 je razloga da posjetite ovo mjesto u BiH koje obiluje prirodnim fenomenima

Iako je more po mnogima idealna opcija za ljetovanje, naša zemlja obiluje brojnim prirodnim ljepotama koje tijekom ljetnih mjeseci zablistaju u svom punom sjaju.

Naše rijeke, planine, jezera i veliki broj prirodnih fenomena svakako vrijedi vidjeti i tako još bolje upoznati i zavoljeti prelijepu zemlju u kojoj živimo.

Jedno od takvih mjesta je Kupres, općina koja se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i koja osim zimi, postaje sve zanimljivija turistima i tokom ljeta. Zahvaljujući visini, čak i tokom ljetnih mjeseci temperature na Kupresu su ugodne i rijetko prelaze 30 stepeni.

Zasigurno jedan od najboljih načina da u jednom danu obiđete Kuprešku visoravan je vožnja quadovima koja se od nedavno može naći u ponudi ovog gradića koji je sa svih strana okružen planinama.

https://www.instagram.com/p/CgM7O_voFlN/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=398&rd=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba&rp=%2Flifestyle%2Fputovanja%2F1-200-je-razloga-da-posjetite-ovo-mjesto-u-bih-koje-obiluje-prirodnim-fenomenima%2F220719112#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A31330.399999976158%7D

Na samom sjeverno-istočnom dijelu Kupreške visoravni nalazi se pravi prirodni biser – Kukavičko jezero. Tokom ljeta jezero se pretvara u omiljeno izletište, mjesto za kampiranje i kupalište koje osim Kuprešaka posjećuju brojni turisti iz drugih gradova BiH.

U blizini jezera nalazi se “Usađeni kamen”. Riječ je o velikom komadu stijene visine oko 10 metara koja stoji okomito, a s obzirom na to da je kamen okružen šumom i zemljom, nije poznato kako se tu našao.

“Kamen izgleda kao da je doslovno pao s neba, a na njegovom vrhu rastu dva borića. Kad turisti dođu, često se šalimo da je to zapravo “kupreški meteor”, a neki od njih nam kažu kako ta opcija uopće nije isključena. U svakom slučaju, izgleda vrlo zanimljivo”, kazao nam je Dario Batinić, vodič i administrator stranice “Visit Kupres”.

Nastavili smo vožnju quadovima kroz kupreško polje koje je u ovo doba godine prošarano s milion šarenih cvjetova, a upravo je tu za svoje najvrjednije djelo “Visoravan u cvatu” inspiraciju pronašao i slavni slikar Gabrijel Jurkić.

Dario napominje kako “divlje vožnje” quadovima ili motorima nisu dozvoljene na ovom području s obzirom na to da je očuvanje ljepote kupreškog kraja prioritet.

Kupreške rijeke većinom su ponornice, a rijeka Milač, ponire na južnom dijelu polja i izvire kao rijeka Šujica u svom punom sjaju. Ova rijeka poznata je i kao “najkrivudavija rijeka na svijetu”, a fotografije rijeke Milač, odnosno Šujice, iz zraka, posebno su impresivne.

Foto: Visit Kupres
Foto: Visit Kupres

Na Kupresu se može vidjeti i kraški fenomeni Japage. Prirodne rupe u zemlji duboke i do 100 metara ostavljaju bez daha, a pored njih dobijete neki poseban osjećaj zahvalnosti i poniznosti jer osjetite koliko smo zapravo mali pred kreacijama Majke prirode.

Foto: Visit Kupres/3KCinema
Foto: Visit Kupres/3KCinema

Po izgledu su najsličnije jezerima u Imotskom samo što kupreške Japage nisu napunjene vodom osim one jedne, Rastičevskog jezera.

Kupres obiluje brojnim vidikovcima, a možda je najzanimljiviji onaj sa Stožera, planine s 1.000 izvora visokokvalitetnih mineralnih voda. Stožer obiluje brojnim planinskim šarolikim raslinjem, od kojih većina vrsta ima ljekovita svojstva.

Foto: Visit Kupres/Josip Zrno
Foto: Visit Kupres/Josip Zrno

Hiljade i hiljade bala sijena prizor je koji vas dočeka kada dolazite na Kupres u ljetnim mjesecima, a za mnoge je to omiljeno mjesto za fotografiranje.

https://www.instagram.com/p/CFOn6XZAie_/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=398&rd=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba&rp=%2Flifestyle%2Fputovanja%2F1-200-je-razloga-da-posjetite-ovo-mjesto-u-bih-koje-obiluje-prirodnim-fenomenima%2F220719112#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A31340.799999952316%7DSvjetlosno zagađenje takmiči se sa zvjezdanim svjetlom na noćnom nebu, pa tako ako živite u velikim gradovima, teško da možete vidjeti zvjezdano nebo u njegovom punom sjaju.

Na Kupresu to nije slučaj, pa samo ako se izdvojite malo od centra grada, možete uživati u romantičnim prizorima.

https://www.instagram.com/p/B_VV_aJlLl7/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=398&rd=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba&rp=%2Flifestyle%2Fputovanja%2F1-200-je-razloga-da-posjetite-ovo-mjesto-u-bih-koje-obiluje-prirodnim-fenomenima%2F220719112#%7B%22ci%22%3A2%2C%22os%22%3A31349.299999952316%7D”Iz godine u godinu sve veći broj turista prepoznaje ljetnu ponudu Kupresa kao nešto uistinu posebno. Dolaze nam ljudi iz Njemačke, Francuske, Švedske i drugih zemalja te ostanu očarani netaknutom prirodom, našim šumama, rijekama i jezerima”, kaže nam Dario.

Zanimljivo je napomenuti i da je Kupres upisan u Guinnessovu knjigu rekorda gdje se 2017. godine okupilo 2,325 Ivana, a kupreška kosidba našla se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

“Upoznajte Kupres bez snijega”, poručio je Dario za kraj i dodao kroz šalu: “Kad srce kaže ljeto, Kupres kaže dugi rukav”.

I zaista, savjet je to koji treba poslušati jer čak i kad je preko dana vruće, navečer, čak i ljeti, potrebno je toplo se obući kako bi bez problema uživali pod najljepšim zvjezdanim nebom.

Više informacija o smještaju i ponudi na Kupresu možete pronaći na stranici Visit Kupres.

Izvor: klix.ba

Related Posts

Aktivni & Mladi: Amra Durić Čaušević (Omladinska banka Bugojno)

Iako se po godinama možda više ne ubraja u mlade, Amra u duši ima tek 18! Danas ti predstavljamo Amru Durić Čaušević, koja ima 37 godina i živi u Bugojnu. Po zanimanju diplomirana pravnica, već 8 godina zaposlena u struci, Amra volontira u svojoj lokalnoj zajednici i aktivno učestvuje u aktivnostima koje provodi tim Omladinske banke Bugojno. Amra kaže da uživa u svemu […]

Mladi svoja prava ostvaruju i kroz rad službenika za mlade

Kako bi mladi u lokalnim zajednicama više učestvovali u procesima donošenja odluka, te bili aktivniji i doprinosili društvu, potrebno je kreirati adekvatne programe i projekte koji odgovaraju na potrebe mladih. Službenici za mlade u tome igraju ključnu ulogu, jer upravo oni rade na pripremi javnih poziva za projekte mladih, rade na odabiru projekata te doprinose razvoju lokalnog[…]