Omladinski klub ‘Dijamant’ Jajce učestvovao u projektu NCM-a Ivan Pavao II

Omladinski klub “Dijamant” Jajce uspešno je započeo saradnju sa NCM-om Ivan Pavao II učešćem na seminaru u Sarajevu, posvećenom temi „Zaštita djece od nasilja u sportu“. Tri predstavnika kluba prisustvovala su ovom seminaru, gdje su imali priliku prvi put slušati i učiti od stručnjaka na pomenutu temu. Stečena znanja su prenjeli na članove kluba, organizujući niz edukativnih i sportskih događaja u svrhu podizanja svijesti o zaštiti djece od nasilja u sportu.

Jedan od najznačajnijih događaja koje je Omladinski klub “Dijamant” organizovao u sklopu ovog projekta bio je sportski odbojkaški turnir pod nazivom „Sportski mostovi za inkluziju mladih“. Na ovom turniru učestvovalo je preko 200 učesnika iz različitih etničkih grupa, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. Učesnici su došli iz gradova u okolini, uključujući Ključ, Jajce, Prozor i Donji Vakuf, kao i članovi Udruženja “Vodopad  ljubavi ”sa poteškoćama u razvoju i ŽOK “Jajce-Nansen”.

Turnir je pružio priliku učesnicima da pokažu svoj takmičarski i timski duh u odbojkaškim aktivnostima, ali i da se druže, razmjene informacije i iskustva. Mladi su mogli doživjeti radost zajedničkog takmičenja sa ciljem postizanja zajedničkog cilja – promocije sporta kao sredstva zdravog odgoja i zdravih stilova života.

Cilj odbojkaškog turnira bio je okupiti mlade iz različitih sredina i podstaći ih da otkriju bogatstvo različitosti među sobom kroz sportska takmičenja, prevazilaženje predrasuda i međusobno upoznavanje.

Prethodne aktivnosti dobile su podršku NCM-a Ivan Pavao II. Tim za implementaciju aktivnosti iz Omladinskog kluba “Dijamant” ponosan je na uspjeh ovog projekta i raduje se budućim sličnim inicijativama

Izvor: mreza-mira.net