Održan meetup “Odaberi pravi karijerni put” sa Oljom Cvitanovićem

Dana 22.5. smo imali izuzetno uspješan i inspirativan meetup “Odaberi pravi karijerni put: Savjeti za orijentaciju na tržištu rada” koji je privukao veliki broj mladih profesionalaca, studenata i onih koji žele promjenu u karijeri. Naš predavač, Olja Cvitanović, podijelio je svoje bogato iskustvo i znanje o trenutnim tržišnim trendovima, vještinama koje su potrebne, te načinima na koje se mladi mogu istaknuti na tržištu rada.

Olja je meetup započeo s nekoliko ključnih pitanja:

 • Koliko vam je godina i ko vas je savjetovao prilikom odabira karijere?
 • Neusklađenost odgoja i usmjerenja s modernim tržištem rada.
 • Problemi starih principa poput sigurnih poslova i stalne plate u modernom kapitalističkom svijetu.

Nakon toga, Olja je predstavio tri osnovna puta kojim se može krenuti u karijeri:

 1. Vladin sektor (GOV)
 2. Korporativni sektor (CORP)
 3. Nešto treće (freelancing, contracting, consulting i gig ekonomija).

Olja je objasnio zašto ljudi rade i kako se civilizacija zasniva na tržištu ponude i potražnje. Podijelio je primjer svog profesionalnog puta i zašto je odlučio otvoriti recruitment agenciju. Neki od ključnih savjeta uključivali su:

 • Birajte karijere za kojima postoji dugoročna potražnja.
 • Projicirajte kako znanja i vještine koje trenutno stičete mogu biti prilagodive budućim potrebama tržišta.
 • Fokusirajte se na vještine koje možete brzo naučiti i početi nuditi na slobodnom tržištu.

Olja je također istakao rast gig ekonomije, pružajući statističke podatke koji ilustriraju njen brzi rast i buduće projekte.

Gig ekonomija predstavlja tržište rada fokusirano na kratkoročne ugovore ili slobodne poslove, umjesto stalnih zaposlenja. Radnici imaju fleksibilnost u odabiru kada, gdje i koliko će raditi, često koristeći digitalne platforme. Iako nudi prilike za raznolikost i brzu zaradu, gig ekonomija može donijeti nestabilan prihod i nedostatak beneficija poput zdravstvenog osiguranja.

Najbitniji dio predavanja bio je fokus na soft skills, koje su prema Olji ključne za uspjeh:

 • Generalisti s jakim soft skills-ovima su najuspješniji.
 • Soft skills kao temelj na koji se nadograđuju naplative vještine.
 • Važnost izlaganja i učenja kroz iskustvo.

Olja je završio s naglaskom na networking kao najvažniju aktivnost za profesionalni rast, te kako uspješan networking ovisi isključivo o soft skills-ovima.

Na kraju meetupa, učesnici su imali priliku postaviti pitanja i dobiti dodatne savjete od Olje. Događaj je bio izuzetno interaktivan i inspirativan, pružajući mladima neprocjenjive uvide i konkretne savjete za njihov profesionalni razvoj.

Olja nam je nesebično podijelio svoje znanje, iskustvo, te nam je pomogao da identifikujemo koje vještine su najtraženije i kako se one mogu iskoristiti za izgradnju uspješne karijere. Pored tvrdih vještina koje se stiču u procesu formalnog obrazovanja, svakako da su važne i značajne i soft skills koje se stiču, između ostalog, i pohađanjem različitih kurseva i radionica, volontiranjem, radnim iskustvom, networkingom, kao i svakodnevnom primjenom već postojećih vještina.” Dragana Milković

Podsjećam te i na intervju sa Oljom koji smo objavili u Rolify – Savjeti za odabir karijere: Intervju s Oljom Cvitanovićem.

Hvala svima koji su prisustvovali, i nadamo se da ćemo se vidjeti na našim budućim događajima.

Ako imaš pitanja ili komentar za Olju na ovu temu, onda te molim da to napišeš ispod članka. 

Izvor: rolify.com